Britse overheid lobby’t om Europese dataprotectie-regelgeving af te zwakken

De Britten hebben bezwaar aangetekend tegen voorgestelde EU-regelgeving die eist dat burgers expliciet en eenduidig toestemming zullen moeten geven aan organisaties om hun persoonlijke gegevens 'voor één of meerdere specifieke doeleinden' te (her)gebruiken. Dit is een van de vereisten in de nieuwe EU-regels rond de bescherming van gegevens die dit jaar aangenomen moeten worden.

Groot Brittannië vraagt de EU nu om toch maar liever de oude formuleringen te gebruiken, zoqals die op dit moment nog gelden. Volgens de internetsite Outlaw.com, onderhouden door advocatenkantoor Pinsent Masons, gaat het de Britten vooral om ‘specifieke soorten gegevens, zoals over gezondheid, etnische afkomst en religie’. In bepaalde omstandigheden zouden dergelijke gegevens wel degelijk zonder expliciete toestemming van de betrokkenen gebruikt moeten kunnen worden. De EU wil de betreffende regelgeving over alle aangesloten lidstaten uniformeren om zo ‘de vrije uitwisseling van gegevens” mogelijk te maken en te voorkomen dat lokale wetten negatief uitwerken voor nieuwe economische bedrijvigheid. Bovendien is er een groeiend wantrouwen bij de burger over privacy en misbruik.

De Britse overheid zegt de zorgen over belemmering van de dot-com business te delen, bijvoorbeeld doordat de mogelijkheden van big data analyse door de eis van expliciete toestemming beperkt worden. Zij wijst daarbij op de mogelijkheden van geanonimiseerd medisch onderzoek – maar denkt ongetwijfeld ook aan anti-terreur activiteiten.

Bron: http://www.computing.co.uk/ctg/news/2388446/british-government-lobbies-to-water-down-consent-requirements-in-eu-data-protection-regulation

___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 

Gerelateerde artikelen