‘BIT geen goed instrument voor betere ICT binnen de Rijksoverheid’

Het installeren van een Bureau ICT Toetsing wordt door de markt niet gezien als een verbetering die veel invloed zal hebben bij toekomstige ICT-projecten en aanbestedingen.

Dit is één van opvallende uitkomsten van een onderzoek, uitgevoerd door het Platform Outsourcing Nederland (PON) onder haar leden. Het installeren van een BIT was de belangrijkste aanbeveling van de Tijdelijke Commissie ICT. Onder leiding van VVD-kamerlid Ton Elias publiceerde deze commissie dit voorjaar 34 aanbevelingen, waarvan de uitvoering zou moeten leiden tot een verminderingen van de problemen binnen ICT-projecten van de rijksoverheid.
 
Alle 34 aanbevelingen zijn getoetst middels een enquête onder de aangesloten leden zoals uitbesteders (ook overheid), service providers, advocaten, adviesbureaus en kennisinstellingen. Ze zijn getoetst op twee specifieke elementen, namelijk op de doeltreffendheid van de aanbeveling en de benodigde inspanning om de aanbeveling te implementeren.
 
Een BIT zal geen grote verbetering in de praktijk betekenen, zo denkt een grote groep van de leden van het PON. Het PON adviseert de rijksoverheid juist om meer te investeren in de aansturing van een ICT-project zelf, in plaats van een bureaucratische sluis toe te voegen. Het BIT is reactief in plaats van pro-actief. Ook lijk het BIT vooral ingericht te worden voor grote projecten met een kop en een staart. Verder is het niet inzichtelijk op welk niveau er getoetst gaat worden. Volgens de leden maakt het BIT een project ingewikkelder door nog een stakeholder toe te voegen.
 
De Rijksoverheid is al begonnen met de implementatie van het BIT. Op 29 mei 2015 stuurde minister Blok een concept instellingsbesluit aan de Tweede Kamer, waaruit blijkt dat het BIT de haalbaarheid gaat toetsen van ICT-projecten die een omvang hebben van meer dan 5 miljoen euro. Niet duidelijk is hoe het BIT dat gaat toetsen. Een advies is daarom dat de Rijksoverheid er beter aan doet de projecten zelf te regisseren in plaats van nog een sluis toevoegen. Een BIT zal leiden tot langere leadtimes en meer inspanning. Uiteindelijk zullen de kosten hoger worden en projecten vertragen.
 
Bron: Platform Outsourcing Nederland
 
 
___________________________________________________________________________________________________
Ontdek in deze masterclass hoe u als financieel verantwoordelijke betere keuzes maakt, het rendement verhoogt, kansloze projecten tijdig stopt en snel kunt ingrijpen waar nodig. 2 topexperts bieden u unieke inzichten, best practices, tips en praktijkervaringen. Volg de tweedaagse masterclass Finance & IT, voorkom veelgemaakte fouten en maak direct het verschil. U kunt zich voor één dag of beide dagen inschrijven. Meld u hier aan. 
___________________________________________________________________________________________________  

Gerelateerde artikelen