‘Betere afstemming tussen CFO en CIO essentieel’

Een betere afstemming tussen de CFO en de CIO is essentieel als financieel managers de business effectief willen helpen bij het bereiken van transformatiedoelstellingen. Dit blijkt uit het onderzoek 'Modern Finance: Driving Transformation from Within' van Oracle.

Voor het onderzoek werden 1.905 financieel beslissingsbevoegden in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) ondervraagd, van wie 155 in Nederland. Doel was de risico’s en uitdagingen te achterhalen waarmee financieel managers nu te maken hebben. Ook wilde Oracle meer inzicht verkrijgen in wat bedrijven doen om in te spelen op deze veranderingen.
 
Uit het onderzoek komt het volgende naar voren (alle genoemde percentages hebben betrekking op de Nederlandse ondervraagden):
• 38 procent van de financieel managers beaamt dat de financiële afdeling meer en meer verantwoordelijk wordt voor het succes van het bedrijf;
• 40 procent zegt onder toenemende druk te staan om de productiviteit te verhogen;
• 33 procent zegt dat het bedrijf meer de nadruk legt op het stimuleren van bedrijfsgroei;
• 33 procent geeft aan gevraagd te zijn om operationele kosten te verlagen;
• 65 procent van de financieel managers beaamt dat betere afstemming tussen de CIO en CFO essentieel is geworden voor het bereiken van een financiële transformatie van het bedrijf.
 
Breekpunt

Loïc Le Guisquet, president van Oracle: “Finance-systemen – die in de loop der jaren zoveel mogelijk op maat gemaakt zijn – bereiken nu hun breekpunt. Bij de vele bedrijven die hun strategieën vernieuwen om de toenemende concurrentie voor te blijven, staan het versnellen van innovatie en het snel inspelen op verandering bovenaan op de zakelijke agenda. Finance moet geen belemmering zijn die de vooruitgang van het bedrijf tegenhoudt. De afdeling moet juist de motor zijn en vooruitgang stimuleren. In plaats van complexiteit toe te voegen aan nu al overbelaste systemen, zien bedrijven nu langzaamaan in wat het voordeel is van het in de cloud laten draaien van hun financiële applicaties om ze eenvoudig te kunnen afstemmen op hun behoeften. Als het hart van de organisatie staat de financiële afdeling aan de basis van al deze relaties. Zijn unieke overzicht van het bedrijf maakt de CFO en zijn team sleutelfiguren bij het helpen van de boardroom om zijn visie voor de toekomst waar te maken.”

Veranderingen
 
Daarnaast zeggen de financieel managers in het onderzoek dat verandering steeds vaker buiten het bereik van de organisatie ligt. Grote economische, geografisch- en sociaal-politieke en zelfs klimaatveranderingen hebben meer invloed op de voorspoed van het bedrijf dan ooit.
 
• Meer dan de helft van de financieel managers (53 procent) maakt zich meer zorgen over de impact van de veranderingen die hun oorsprong buiten de organisatie vinden;
• Slechts 32 procent maakt zich meer zorgen over verandering van binnenuit;
• 38 procent noemt macro-economische problemen een grote risicofactor;
• Belangrijke externe veranderingsfactoren zijn voor 30 procent toegenomen concurrentie en voor 34 procent de stijgende kosten van de bedrijfsvoering.
 
Inflexibele systemen

Financeteams hebben technologieën nodig waarmee ze betere afstemming tussen afdelingen realiseren en het bedrijf helpen risico’s beter te beheren. Het onderzoek toont echter aan dat na jaren van op maat maken bedrijven nu met inflexibele en ingewikkelde legacy-systemen zitten. Ze hebben bijna de grens van wat deze systemen aankunnen bereikt en hebben moeite met de veranderingen die voor hen liggen.
 
• 55 procent van de financieel managers werkt met op maat gemaakte systemen die de laatste jaren steeds complexer geworden zijn;
• 41 procent zegt dat deze systemen waarschijnlijk niet in staat zijn effectief om te gaan met de eisen die de organisatie daar binnenkort aan stelt.
 
Configureerbare systemen die flexibeler en eenvoudiger te updaten zijn, maken een kleine opmars, maar veel bedrijven zijn nog huiverig voor een overstap vanwege het potentiële risico van verplaatsing naar de cloud.
 
• 36 procent van de financieel managers verwacht dat de kosten van het laten draaien van een op maat gemaakt systeem de kosten van het overstappen naar een gestandaardiseerd systeem in minder dan een jaar overschrijden;
• 58 procent vindt dat het gebruik van financiële software in de cloud essentieel is om zijn bredere doelstellingen op het gebied van digitale transformatie te realiseren;
• 56 procent zegt hiermee sneller en effectiever te kunnen innoveren.
 
Bij veel bedrijven heerst nog weerstand tegen verandering.
 
• 75 procent denkt dat overstappen op gestandaardiseerde, cloudgebaseerde financiële applicaties risico’s voor zijn bedrijf veroorzaakt;
• 36 procent zegt dat toenemende complexiteit in regelgeving de belangrijkste reden is voor weerstand of het hebben van verschillende meningen over overstappen op een gestandaardiseerd systeem;
• Voor 30 procent blijven de voordelen en de return on investment (ROI) onduidelijk;
• 32 procent beaamt dat een gebrek aan afstemming tussen finance en andere afdelingen verandering belemmert.
 
Ronald Klein, Solution Consulting Manager Enterprise Performance Management bij Oracle: “De digitale transformatie van een bedrijf vereist intensieve samenwerking tussen alle afdelingen binnen de organisatie, van marketing tot HR. Dat proces begint met betere afstemming tussen line-of-business-managers onderling. Hun manier van werken vormt uiteindelijk een voorbeeld voor het hele bedrijf.”

Gerelateerde artikelen