Betalingstermijn loopt op

Looptijd openstaande facturen zal komende maanden toenemen door coulancemaatregelen.

Het aantal dagen dat een factuur open blijft staan, gaat volgens een op de drie finance professionals de komende maanden stijgen. Begin dit jaar lagen de verwachtingen heel anders: toen dacht slechts een op de zeven dat de looptijd van openstaande facturen zou stijgen. Met name de finance professionals werkzaam in de zakelijke dienstverlening (45 procent) verwachten de komende maanden een stijging. Een en ander blijkt vandaag uit een recente peiling van fintech-bedrijf Onguard onder ruim 300 finance professionals.

Eén van de redenen dat de looptijd volgens de finance professionals gaat oplopen, is omdat dat de helft van de bedrijven coulancemaatregelen heeft getroffen. Bijna een kwart van de finance professionals (24 procent) is dusdanig te spreken over de getroffen maatregelen, dat deze volgens hen wel behouden mogen blijven.

Als coulancemaatregelen is bij 41 procent is de betaaltermijn standaard verruimd voor alle klanten. Bij 38 procent wordt de betaaltermijn verruimd op het moment dat een klant contact opneemt. Een op de drie geeft aan dat er een verruiming van de betaaltermijn voor de kwetsbare groepen, zoals zzp’ers, is geregeld. In andere gevallen worden er bijvoorbeeld geen extra kosten in rekening gebracht of worden debiteuren eerder gebeld om een regeling te treffen. Deze maatregelen blijven bij het gros van de organisaties (81 procent) in ieder geval nog gelden tot eind 2020.

(bron: Onguard; foto: Nareeta Martin, Unsplash)

Gerelateerde artikelen