Belgische boer klaagt TotalEnergies aan voor klimaatschade

Olieconcerns weten niet hoe ze wegmoeten uit Rusland
Franse olie & gasbedrijf voor de rechter gesleept

Een Belgische boer, Hugues Falys, heeft een rechtszaak aangespannen tegen het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies. Hij eist een vergoeding voor de schade die zijn boerderij heeft geleden als gevolg van klimaatverandering. Falys wordt gesteund door diverse mensenrechten- en milieuorganisaties, waaronder Greenpeace.

  • Belgische boer eist vergoeding voor klimaatschade van TotalEnergies
  • Greenpeace steunt de rechtszaak tegen het olie- en gasconcern
  • TotalEnergies weigert commentaar te geven op de zaak

De klimaatcrisis heeft een verwoestende impact gehad op de boerderij van Falys, met extreme weersomstandigheden zoals droogte en hevige regenval die leiden tot lagere opbrengsten en extra werk. TotalEnergies, een van ’s werelds grootste CO2-uitstoters, wordt door Falys deels verantwoordelijk gehouden voor deze schade.

Lees ook

In een vergelijkbare zaak beweert de Peruaanse boer Saul Luciano Lliuya dat de uitstoot van het Duitse nutsbedrijf RWE heeft bijgedragen aan het smelten van gletsjers in de Andes. Deze zaak is sinds 2015 in behandeling bij een Duitse rechtbank. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Volgens Greenpeace is het bewezen dat TotalEnergies al sinds de jaren zeventig op de hoogte is van de impact van zijn activiteiten op het klimaat. Het bedrijf bezit de grootste raffinaderij in België. Een woordvoerder van TotalEnergies heeft geen commentaar gegeven op de zaak. [Artikel gaat verder na de advertentie]

Maak kennis met de FM Dag Orakels: stel jouw vragen, deel uitdagende financiële vraagstukken en laat je inspireren door experts en ervaringsdeskundigen. Beleef samen met 300 vakgenoten de 9e editie van FM Dag. Meld je nu aan voor een unieke ervaring op 17 april in Spant! Bussum.

De zaak van Falys tegen TotalEnergies is opmerkelijk omdat het een buitenlands bedrijf aansprakelijk stelt voor klimaatschade in eigen land. TotalEnergies, met hoofdkantoor in Parijs, wordt beschuldigd van het niet naleven van de Belgische wet die stelt dat de veroorzaker van schade deze moet vergoeden.

Gerelateerde artikelen