VNO-NVW: Vertraagde energie-infrastructuur hindert verduurzaming industrie

Netcongestie een groeiend probleem vormt, volgens VNO-NCW.

De vertraagde aanleg van nieuwe energie-infrastructuur, samen met overvol stroomnet, vormt het grootste obstakel voor energie-intensieve industriebedrijven om te verduurzamen, volgens VNO-NCW.

  • Vertraagde energie-infrastructuur bemoeilijkt verduurzaming
  • Zorgen over vestigingsklimaat en kosten belemmeren duurzame investeringen
  • Industriebedrijven plannen gemiddeld 175 miljoen euro voor duurzaamheidsinvesteringen

Ondernemersvereniging VNO-NCW meldt dat 87 procent van de grootste energie-intensieve industriebedrijven problemen ondervindt door de vertraagde aanleg van energie-infrastructuur. Het overvolle stroomnet bemoeilijkt het verkrijgen van nieuwe of zwaardere aansluitingen. Daarnaast speelt bij 43 procent van de bedrijven afhankelijkheid van buitenlandse moederbedrijven een rol bij investeringsbeslissingen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Vier op de tien energie-intensieve industriebedrijven uiten zorgen over het vestigingsklimaat, waardoor duurzame investeringen mogelijk naar andere landen verschuiven. Gestegen kosten voor elektriciteitsnetgebruik en hoge (energie)belastingen dragen bij aan negatieve beïnvloeding van haalbaarheid, aldus VNO-NCW.

Maak kennis met de FM Dag Orakels: stel jouw vragen, deel uitdagende financiële vraagstukken en laat je inspireren door experts en ervaringsdeskundigen. Beleef samen met 300 vakgenoten de 9e editie van FM Dag. Meld je nu aan voor een unieke ervaring op 17 april in Spant! Bussum.

Investeringen tot 2030 in duurzaamheid gemiddeld 175 miljoen euro

Bedrijven in de energie-intensieve industrie zijn van plan gemiddeld 175 miljoen euro te investeren in duurzame plannen tot 2030. Voornamelijk gericht op energie-efficiëntieverbeteringen en elektrificatie van processen, waarbij netcongestie een groeiend probleem vormt, volgens VNO-NCW.

Gerelateerde artikelen