Duurzaamheidsblog: CSRD? Help, waar begin ik?

Bedrijven worstelen met duurzaamheidsverslagen, maar start is er

Veel bedrijven zijn nog niet echt bezig met duurzaamheidsverslagen. Dat blijkt elke keer uit verschillende onderzoeken. Bedrijven hebben het te druk met de ‘dagelijkse gang van zaken’, zien het nut niet of ervaren een flinke drempel om er mee te starten. Ik zie ook dat bedrijven worstelen met de vele voorwaarden en richtlijnen voor de CSRD-rapportage. Er bestaat nogal wat ‘fuss’ over de administratieve last die dat zou geven. Waar moet een bedrijf beginnen? En wie moet er aan tafel zitten?

Start is er vaak al

Vrijwel elk bedrijf kent een risico-inventarisatie in het financiële verslag. Daarin komen al veel zaken aan de orde die nu ook weer van toepassing zijn. Verder heeft ieder bedrijf financiële en operationele data beschikbaar. Een paar voorbeelden; gebruik je heel veel water en staat jouw bedrijf in een gebied waar voldoende water beschikbaar is? Koop je veel staal in en waar komt dat staal vandaan? Gebruik je chemicaliën en meet je al de effecten daarvan op jouw omgeving? Op wat voor brandstof rijden jouw voertuigen en hoeveel brandstof gebruik je per jaar? Hoeveel personeelsleden zijn werkzaam in jouw bedrijf?  Over al deze onderwerpen wordt al informatie verzameld.  Dat zijn allemaal startpunten voor het opstellen van impactrapportages. De crux ligt er dus in dat je de bestaande informatie op een slimme manier gebruikt en vertaalt naar een impactrapportage.

Maak kennis met de FM Dag Orakels: stel jouw vragen, deel uitdagende financiële vraagstukken en laat je inspireren door experts en ervaringsdeskundigen. Beleef samen met 300 vakgenoten de 9e editie van FM Dag. Meld je nu aan voor een unieke ervaring op 17 april in Spant! Bussum.

Met wie aan tafel?

Duurzaamheid is iets dat het hele bedrijf aangaat. Van schoonmaak tot boardroom. Het is dan ook van belang om duurzaamheidsinitiatieven niet alleen aan de financiële of duurzaamheidcoördinator toe te bedelen. Stel een gemengde groep samen van financiën, ICT, HR en bedrijfsvoering. Veranker het duurzaamheidsbeleid bij de directie en raad van bestuur. Stimuleer dat het personeel meedenkt over duurzame maatregelen. Schrijf desnoods een interne wedstrijd uit om medewerkers te motiveren met verbetervoorstellen te komen. Werken aan een duurzaam bedrijf lukt het beste als er samen aan gewerkt wordt.

Leg je keuzes vast

Als we bij een bedrijf in gesprek zijn, blijkt het over het algemeen redelijk eenvoudig om de grootste en/of impactvolle bedrijfsprocessen te inventariseren. Bedrijven weten heus wel waar de knelpunten zitten. Het is voor de verantwoording belangrijk om vast te leggen welke keuzes je maakt. Het is niet nodig om álles te beschrijven. Als je maar beschrijft wélke keuzes je maakt.

Ik geef een voorbeeld. Als een bedrijf veel met staal werkt, is dat én een groot ‘onderwerp’ én groot in impact. Voor het maken van staal is een enorme hoeveelheid energie nodig en moet vaak van ver worden gehaald. Dat is dan een ‘top’-prioriteit om na te gaan. De gegevens over de CO2-afdruk van verschillende soorten staal zijn bekend en zijn op te vragen bij het leverende bedrijf. Het vervoer van staal is eenvoudig te berekenen. Wij hebben daar ook ervaring mee. Daarmee is stap 1 gezet.

Doelen en actie

Ontwikkel een actieplan. Dat is stap 2. Bepaal waar de gegevens in het bedrijf te vinden zijn en waar informatie is over het omzetten naar concrete doelen. Zo is de energierekening bij inkoop of financiën bekend en kan de energieleverancier vertellen wat de CO2 voetafdruk is van je energiegebruik. Heb je ‘grijze’ elektriciteit? Dan is het omzetten naar groene energie een fluitje van een cent en verminder je de CO2-afdruk aanzienlijk. Ja, het is vaak wel een extra kostenpost. Daarom is het ook belangrijk om verder te kijken: waar kun je op energie besparen? Is investeren in een warmtepomp of zonnepanelen rendabel? De CSRD-regelgeving verlangt ook een actieplan om op 10 punten doelen te stellen: de ESG-doelen (Evironment, Social en Governance).

Maak monitoring eenvoudig

Wij werken met softwareprogramma dat direct aanhaakt op de bestaande bedrijfssystemen. Daarmee voorkom je dat je elk jaar gegevens aan het verzamelen bent en met de hand Excel-sheets moet invullen. Deze software is gekoppeld aan actuele en internationaal erkende data en rekenmethodes die snel en effectief je CO2 afdruk berekenen. Zo kun je op elk moment de doelen monitoren en met één druk op de knop deze doelen in een verslag verwerken. Zo voorkom je dat je elk jaar met Excell-sheets in de weer bent. Dat is ook fout-gevoelig en geeft te weinig inzicht én overzicht.

Mijn advies is: begin met het stellen van doelen en monitoren van  de belangrijkste indicatoren en breid dit langzaam uit. Dit kan helpen om het proces beheersbaar te houden en ervan te leren voor de volgende stappen. En bedenk steeds, een duurzaam bedrijf is geen opgelegd ‘moetje’. Daar word je alleen maar chagrijnig van. Een duurzaam bedrijf is een toekomstgericht bedrijf dat zich voorbereid op een bijdrage aan een betere wereld. En dat geeft duurzame energie aan iedereen in het bedrijf.

Gerelateerde artikelen