Belastingplannen Prinsjesdag te complex

Eén op drie financieel verantwoor-delijken heeft belastingadviseur nodig voor Prinsjesdag.

Een derde van de financieel verantwoordelijken (36 procent) heeft een belastingadviseur nodig om te begrijpen wat de belastingplannen die op Prinsjesdag gepresenteerd worden voor hun bedrijf betekenen. Dat blijkt uit onderzoek van Nextens, leverancier van fiscale aangiftesoftware, uitgevoerd onder ruim 800 financieel verantwoordelijken.

Verwacht wordt dat in de Miljoenennota die op Prinsjesdag 2020 gepresenteerd wordt, is opgenomen dat aanmerkelijk belanghouders maximaal 500.000 euro belastingvrij van hun eigen onderneming mogen lenen. In het bij de Tweede Kamer aanhangige wetsvoorstel zit hier op dit moment nog geen maximaal bedrag aan. Uit het onderzoek blijkt dat 45 procent van de financieel verantwoordelijken deze wijziging een goed idee vindt.

Ook zijn zij enthousiast over het voorstel om bedrijven te stimuleren het hoofdkantoor in Nederland te behouden of te vestigen middels fiscale regelingen. Twee derde (66 procent) vindt zo’n fiscale regeling beter dan het opleggen van heffingen aan bedrijven die hun hoofdkantoor naar het buitenland verplaatsen.

De coronamaatregelen hebben ervoor gezorgd dat sommige bedrijven in 2020 een financieel minder jaar draaien. Zeven op de tien financieel verantwoordelijken vindt dat de overheid bedrijven die door de coronamaatregelen lange tijd geen of minder winst hebben kunnen maken, een regeling moet bieden om het bedrijf financieel gezond te houden. Ook vindt 59 procent dat bedrijven die verwachten over 2020 verlies te maken, hun verwachte verlies nu al mee moeten kunnen nemen in hun voorlopige aanslag die op verzoek kan worden opgelegd. In de voorlopige aanslag kan namelijk rekening worden gehouden met een verwacht verlies.

(bron: Nextens; foto: Volodymyr Hryshchenko, Unsplash)

Gerelateerde artikelen