Banken spreken zorgen uit over invoering digitale euro

Onduidelijkheid over invoering digitale euro zorg voor banken.
  • Komst digitale euro zorgt voor onzekerheid in bankensector
  • Onduidelijkheid over kosten invoering digitale euro
  • Onduidelijkheid over gevolgen voor stabiliteit financiële systeem

Nederlandse banken vinden dat er nog veel onduidelijk is over de eventuele komst van een digitale euro. Die munt krijgt mogelijk een plek naast het elektronische bankverkeer als een soort digitale vorm van contanten, waar consumenten bijvoorbeeld geen rente over krijgen. De Europese Commissie presenteerde woensdag een wettelijk kader voor de digitale euro, maar de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zit nog met vragen over de rol die de banken krijgen met het aanbieden van die digitale euro.

NVB: ‘Afspraken maken’

“Je mag verwachten dat banken dat gaan uitvoeren, maar dan moet je daar wel afspraken over maken hoe je dat gaat doen. Daar zit de onduidelijkheid, dat er nog niet een gesprek is geweest over de concrete uitvoering”, zegt een woordvoerder van de NVB in een reactie. Nederlandse banken zitten daarnaast ook nog met vragen over de kosten van de nieuwe plannen. Zo is het volgens de NVB niet duidelijk wie daarvoor moet opdraaien. “Er zijn natuurlijk kosten gemoeid met zo’n systeem, maar waar die zullen neerslaan is nog niet bekend”, stelt de woordvoerder. Diensten voor het betaalverkeer zijn voor banken meestal erg kostbaar. Op betaalrekeningen voor particulieren leggen banken bijvoorbeeld geld toe.

Invloed op financiële stabiliteit

De NVB zou ook graag meer duidelijkheid willen over de gevolgen voor de financiële stabiliteit. Zo is het volgens de NVB zaak dat er niet te veel geld verdwijnt uit het bancaire systeem als Europeanen hun tegoeden weghalen en omzetten in digitale euro’s. De Nederlandse banken pleiten er daarom voor dat mensen slechts beperkte bedragen in digitale euro’s kunnen aanhouden.


Over the last decade, a number of new technologies – popularly called Fintech – have transformed the the world of finance. Particularly important in this “Fintech revolution” are three types of technologies: Big Data, Artificial Intelligence (AI), and crypto currencies. All this and more is part of the 3 day course Fintech – The Disruption of Finance by Technology at the Amsterdam Institute of Finance.