Autoriteiten Europa pakken big techs steeds vaker aan

Van skateboard naar sportwagen met slimme data
Acties tegen Amazon Alibaba en Microsoft in Engeland, Duitsland en België.

In steeds meer landen treden autoriteiten op tegen Amerikaanse en Chinese big techs. Er lopen acties in Engeland, Duitsland en België tegen Amazon, Alibaba en Microsoft.

  • Britse kartelautoriteit onderzoekt Amazon en Microsoft voor marktmisbruik
  • Belgische inlichtingendienst verdenkt Alibaba in Luik van spionage
  • Duitsland gaat onderzoek doen naar Microsoft

De Britse kartelautoriteiten gaan onderzoek doen naar mogelijk marktmisbruik door de clouddiensten van Amazon en Microsoft. De Duitse kartelwaakhond kondigde eerder dit jaar ook een onderzoek aan naar Microsoft. De Europese Unie heeft ook klachten ontvangen over mogelijk marktmisbruik door de clouddiensten van Microsoft.

Onderzoek Britse telecomwaakhond

Uit jarenlang eigen onderzoek door de Britse telecomwaakhond Ofcom zou zijn gebleken dat Amazon en Microsoft het klanten moeilijk maken om meerdere leveranciers te gebruiken of over te stappen naar een andere cloudaanbieder. Ofcom heeft daarom de Britse Competition and Markets Authority (CMA) gevraagd een ​​formeel onderzoek naar de twee concerns uit te voeren.

Het nieuws komt op hetzelfde moment waarop bekend is geworden dat de Belgische inlichtingendienst VSSE een magazijn van het Chinese tech- en webwinkelconcern Alibaba in de gaten vanwege. Dit vanwege mogelijke spionage. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. Het betreft een van de belangrijkste vestigingen van de logistieke poot van het Chinese bedrijf, op de vrachtluchthaven van Luik.

Verzamelen van gevoelige economische informatie

De VSSE onderzocht onder meer de invoering van een softwaresysteem, meldt FT. Dat zou gevoelige economische informatie verzamelen, bijvoorbeeld over goederenstromen, transportgegevens en producten.

In Engeland kwamen de autoriteiten in actie tegen Amazon en Microsoft omdat er klachten van Britse bedrijven binnen warewn gekomen. Het zou onder meer gaan om hoge kosten voor het overdragen van gegevens uit de cloud, gebrekkige uitwisselbaarheid en kortingen die een langer verblijf bij een provider moeten stimuleren. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


FM.nl stuurt 3x per week het belangrijkste financiële nieuws, de interessantste interviews en alle relevante events & bijeenkomsten voor financieel professionals in een overzichtelijke nieuwsbrief.

Wilt u óók op maandag, woensdag en vrijdag in één oogopslag volledig overzicht hebben van alles wat in finance speelt? Meld u dan nu aan voor onze unieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het vaknieuws dat belangrijk is, artikelen die inspireren en informatie die de concurrentie op afstand houdt.


Samen zijn Amazon en Microsoft goed voor ongeveer teachtig procent van de omzet in de Britse cloudindustrie, terwijl Google Cloud van Alphabet nog eens vijf tot tien procent voor zijn rekening neemt.

De marktonderzoeken van de CMA duren doorgaans ongeveer achttien maanden en het bureau heeft de macht om fors in te grijpen bij bedrijven. Zo kan de toezichthouder eisen dat een concern een deel van zijn activiteiten verkoopt om meer concurrentie mogelijk te maken. (ANP)

Lees meer over de impact van technologie

 

Gerelateerde artikelen