Anatomie van de perfecte CIO

Wat zijn belangrijkste eigenschappen van de ideale CIO? Het Britse Computing.co.uk zocht het uit.

De CIO – als die functie bestaat – bekleedt in de C-suite een unieke positie. Vaak worden ze ingehuurd voor een specifiek project of programma; in tegenstelling tot andere chief executives staan ze evenmin voor een bepaalde goed omschreven of te omschrijven professie. Verstand van technologie wordt een steeds minder belangrijke competentie – het gaat de CIO (en zijn of haar opdrachtgever) veeleer over de vraag: hoe kunnen we die technologische mogelijkheden inzetten om op allerlei interessante en waarde toevoegende manieren te innoveren?

Hoe dat ook zij, een belangrijke verantwoordelijkheid van de CIO is en blijft natuurlijk om te zorgen dat de computersystemen niet op tilt of op hol slaan – pas als daar geen zorgen over bestaan zal de CIO mogen ‘innoveren’ en meedenken over strategische ontwikkelingen.

Wat dat aangaat is en blijft de CIO een beetje een outsider – die noch in de boardroom, noch in de serverroom volledig geaccepteerd wordt, hoe goed zij/hij ook thuis is in het plaatselijke jargon.

Het Britse Computing.co.uk ondervroeg een aantal representanten van het genus om te zien wat zij gemeen hebben.

En de belangrijkste eigenschap of competentie van de ideale CIO blijkt te zijn: een heldere visie hebben. Zonder die visie helpe flexibiliteit, communicatievaardigheden en leiderschap niet bij een ingrijpend transformatieproces. Zo een visie mag nooit verworden tot een dogmatisch vastklampen aan één methodologie – je moet wel soepel en pragmatisch blijven en open staan voor nieuwe ideeën en concepten.

Een visie die geen enkele realiteitswaarde heeft is nooit effectief. Samenwerken en anderen empoweren, alles ter discussie durven stellen, in staat en bereid zijn de troepen hoogst persoonlijk aan te voeren. In staat zijn de juiste talenten te vinden en te binden. Teams enthousiast maken en houden. Bereidheid tonen om zelf te (blijven) leren en incasseringsvermogen hebben.

De excellente CIO is, het verbaast nauwelijks, een excellent schaap met vijf poten. Net als de CFO, de CHRO, de CMO, CPO, CTO en CEO.

Indien u een CIO moet werven of beoordelen kunt u het volledige rapport downloaden via http://www.computing.co.uk/ctg/technical-paper/2386661/the-exceptional-cio-download-the-report

___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 

Gerelateerde artikelen