Amerikaanse CFO’s optimistisch over korte termijn financiën, maar bezorgd over duurzaamheid

Onderzoek: 'Amerikaanse CFO's steeds bezorgder over implementatie duurzaamheid'

CFO’s zijn positief over de financiële prestaties op korte termijn in 2023. Over de tekortkomingen bij het aanpakken van duurzaamheidskwesties is de groep ondervraagden minder positief. Dat blijkt volgens een website voor consultancy uit onderzoek van adviesbureau Horváth onder Amerikaanse CFO’s. Over de tekortkomingen bij het aanpakken van duurzaamheidskwesties is de groep ondervraagden minder positief.

  • 2/3 van de financiële bestuurders ervaart personeelsproblemen, hoge werkdruk en stress onder het personeel
  • Amerikaanse CFO’s minder optimistisch over aanpak duurzaamheidskwesties …
  • … 25% sceptisch is over behalen duurzaamheidsdoelen, 10% heeft vertrouwen in succesvolle stap richting
  • duurzaamheid wordt door 88% van de CFO’s in VS geïdentificeerd als de grootste uitdaging voor 2023

Positieve vooruitzichten te midden van uitdagingen

CFO’s zijn optimistisch over hun financiële afdelingen, waarbij 95% een positieve beoordeling geeft van algemene afdelingsdoelen en 92% optimistisch is over hun eigen CFO-doelen. Toch worden tekenen van toenemende druk en groeiende risico’s binnen financiële afdelingen zichtbaar.

Lees ook:

Ongeveer twee derde van de financieel bestuurders in de VS geeft namelijk aan nog steeds te kampen met personeelsproblemen, waarbij een vergelijkbaar aantal wijst op hoge werkdruk en stress onder hun medewerkers. Bovendien geeft 59% aan pessimistisch te zijn over het oplossen van capaciteitsproblemen in hun afdeling in de komende maanden, waarbij ze verslechterende gevolgen voor hun bedrijven verwachten.

Zorgen over duurzaamheid in VS nemen toe

Een andere uitkomst van het onderzoek is het groeiende besef onder Amerikaanse CFO’s dat organische groei en langetermijnwaardecreatie nauw verbonden zijn met duurzaamheidsprestaties. Ongeveer 25% van de CFO’s bekent sceptisch te zijn over het behalen van de duurzaamheidsdoelen van hun bedrijven, terwijl slechts 10% vertrouwen heeft in een succesvolle stap richting duurzaamheid. Een aanzienlijke 25% van de respondenten ziet zichzelf als niet in staat duurzaamheid te integreren in het bedrijfsmanagement.

Duurzaamheid als grootste zorg in VS

Duurzaam zakendoen wordt door 88% van de CFO’s geïdentificeerd als de meest significante uitdaging voor 2023 en daarna. Deze zorg overtreft andere kritieke kwesties zoals tekorten aan vaardigheden en cyber risico’s, die elk worden genoemd door 83% van de respondenten. Sommige experts wijzen er op dat Europese bedrijven al verder zijn in het doorvoeren van duurzaamheidsmaatregelen en ESG dan hun Amerikaanse collega’s.

Liquiditeit

Het Horváth CFO-onderzoek, waaraan 80 CFO’s uit verschillende sectoren en landen deelnamen, onthult dat 84% van de respondenten positief is over de liquiditeit, terwijl het optimisme over investeringen in nieuwe bedrijven iets terughoudender is, met slechts 52% die positief is.


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen.

Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Volgens experts loopt de VS achter op de EU als het gaat om ESG-regulering. De Securities and Exchange Commission (SEC), de toezichthouder op de financiële markten in de VS, heeft pas in 2022 een voorstel gepubliceerd voor klimaatgerelateerde disclosure voor beursgenoteerde bedrijven. Volgens kenners zijn deze minder streng dan de EU. De SEC heeft ook aangekondigd dat het andere ESG-gerelateerde regels zal voorstellen, zoals over human capital management, ESG-fonds disclosure en corporate board diversity. Maar deze regels zullen waarschijnlijk ook te maken krijgen met juridische uitdagingen en politieke tegenstand binnen en buiten de VS.

Gerelateerde artikelen