Afzetprijzen in Nederlandse industrie daalt

Olieprijs belangrijke factor

De afzetprijzen in de Nederlandse industrie zijn in april opnieuw gedaald, maar ditmaal in een nog lager tempo dan in voorgaande maanden. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) daalden de prijzen met 0,1 procent op jaarbasis. Dit markeert de twaalfde opeenvolgende maand waarin de afzetprijzen zijn afgenomen. Een maand eerder was de prijsdaling nog 0,8 procent. Dat meldt het ANP.

  • Afzetprijzen dalen in Nederlandse industrie
  • Ruwe aardolieprijzen stijgen met bijna 9 procent
  • Chemische industrie ziet prijsdaling van 2,9 procent

De producentenprijzen hebben een directe invloed op de inflatie, omdat ze worden doorberekend aan afnemers. Bij sterk stijgende afzetprijzen kan de inflatie worden aangewakkerd, terwijl bij dalende prijzen de inflatie juist wordt afgeremd.

Ruwe aardolie

De ontwikkeling van de producentenprijzen hangt nauw samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In april kostte een vat ruwe North Sea Brent olie bijna 9 procent meer dan een jaar eerder. In maart was dezelfde olie nog ruim 5 procent duurder dan een jaar eerder.

Specifieke sectoren

In april 2024 waren producten van de aardolie-industrie 1 procent duurder dan in dezelfde maand in 2023. Daarentegen lagen de prijzen in maart 2024 nog 1,5 procent lager dan een jaar eerder. De afzetprijzen van de chemische industrie daalden in april met 2,9 procent ten opzichte van een jaar eerder. In maart 2024 was deze daling zelfs 5 procent.

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Gerelateerde artikelen