Adaptive Insights zorgt voor transparantie bij Randstad Sourceright

Randstad Sourceright helpt organisaties bij complexe en uitdagende hr- en wervingsvraagstukken en is actief in meer dan 70 landen. De organisatie was op zoek naar een goede tool om op een geïntegreerde manier te kunnen rapporteren. Adaptive Insights van Solmate was de oplossing. "Solmate dacht met ons mee en binnen drie maanden was het systeem up-and-running", aldus Stef Leijdekkers, CFO van Randstad Sourceright.

Al meer dan 55 jaar speelt Randstad een toonaangevende rol in de arbeidsmarkt. Randstad Sourceright is een onderdeel van Randstad en een marktleider op het gebied van managed services (MSP) en recruitment process outsourcing (RPO). Het helpt organisaties in meer dan 70 landen bij hr- en wervingsvraagstukken. Werken met goede online systemen is dus een must.
 
Van decentraal naar Europees georganiseerd
Randstad in Europa is decentraal georganiseerd als het gaat om lokale backofficesystemen. Het consolidatiesysteem van de holding, genaamd Tagetik, is het systeem dat gedeeld wordt tussen alle landen waarin Randstad actief is.

Randstad Sourceright is sinds drie jaar compleet Europees georganiseerd met een centraal managementteam. De organisatie moest zich in korte tijd ontwikkelen tot één Europees geleide organisatie en was op zoek naar een geïntegreerde manier voor de rapportages, aldus Stef Leijdekkers, CFO van Randstad Sourceright. “Als wij detailinformatie wilden hebben, moesten wij die uit de tien landen halen in Excel en vervolgens in Excel bij elkaar optellen. Dat is niet sustainable omdat wij een klantgedreven organisatie zijn die vaak over verschillende landen heen werkt. We waren op zoek naar een tool die de consolidatie voor ons zou kunnen doen en ons zou kunnen helpen met de corporate planning van onze klantendata.”
 
Focussen op kerntaken
Een goede tool dus zodat het financeteam zich kan focussen op het adviseren, partneren met de business en het faciliteren van goede resultaten, aldus Leijdekkers. “Dus niet bezig zijn met het maken en draaien van rapporten. Daar zijn ze te duur voor en je hebt zo als financeorganisatie geen impact. Je wilt juist dat finance discipline brengt in de organisatie en het ritme aangeeft.”
 
Randstad Sourceright keek naar verschillende mogelijkheden, maar koos voor Adaptive Insights (AI) van Solmate. Een online tool op het gebied van rapportage en planning. Waarom eigenlijk? Leijdekkers: “Het grootste voordeel van Adaptive Insights is forecasting en business planning. We dachten meteen: daar kunnen wij wat mee. Een ander voordeel is dat je Adaptive Insights niet on-premise hoeft te hebben. Het is licht om te implementeren waardoor de start-upkosten ook beperkt zijn. En het is vrij nieuw in de setup. Het houdt ook rekening met de laatste mogelijkheden die je hebt als het gaat om het opzetten van een planningsysteem. Het voelt als een hele gedegen versie van Excel: het heeft de flexibiliteit van Excel, maar dan met de structuur van een ‘senior’ planning & consolidatiesysteem.”

Samenwerken
Naast een goede online tool is een goede samenwerking ook belangrijk. Leijdekkers: “Solmate begreep snel wat wij wilden, wat het probleem was waar wij tegenaan liepen. Er werd meegedacht en er kwam een oplossing die past bij Randstad Sourceright. De tooling kwam bijna op de tweede plek. Er werd dus niet begonnen met inrichten voordat duidelijk was wat wij precies wilden bereiken.”
 
De implementatie volgde. “Binnen drie maanden was Adaptive Insights up-and-running. Wij hebben het systeem samen gebouwd. Wij hebben er zelf ook resources tegenaan gezet die vervolgens getraind werden. Daardoor zijn wij zelf na de implementatie sterk genoeg om zelf het systeem te onderhouden. De time-to-value was ook heel snel. Binnen 12 dagen was Adaptive Planning geïmplementeerd. Nu is er transparantie over heel Europa. Voor een organisatie die met 30% per jaar groeit, helpt ons dat enorm bij het aansturen.”
 
Toegevoegde waarde
Het is prettig om samen te werken met een organisatie die je niet afhankelijk wil maken, vindt Leijdekkers. “Daardoor blijft de relatie ook eerlijk. Het ergste wat je kan doen is aan de leiband van een consultant lopen als je zelf veranderingen moet maken. Dat je day-to-day afhankelijk wordt van expert advice. Dat is niet zo.”
 
Adaptive Insights heeft bijgedragen aan kostenefficiency en een financefunctie opgeleverd die heel erg aan de voorkant zit. “Heel dichtbij de business met een systeem dat dit ondersteunt. Een financefunctie die meer tijd kan besteden aan het zorgen dat wij als organisatie winstgevend groeien. Dat we niet bezig zijn met het verklaren van wat er in het verleden is gebeurd of dat we Excel-sheets bij elkaar aan het optellen zijn. Wij gaan door met Adaptive Insights en willen het ook gebruiken voor APAC en global rapportages.”

Gerelateerde artikelen