5 ERP-trends voor 2014

Met het einde van het jaar in zicht blikt UNIT4 terug op ERP-ontwikkelingen in 2013 en kijkt vast vooruit naar wat 2014 zal brengen op ERP-gebied. Deze periode kenmerkt zich door een ontwrichting van de traditionele ERP-opvattingen. Cloud, analytics en sociale kanalen leiden tot een veranderende behoefte bij gebruikers van deze systemen. ERP zal daardoor andere eigenschappen krijgen.

1.Social, mobiel, analytics en cloud integreren in SMAC
Klanten en medewerkers verwachten snel en eenvoudig toegang tot informatie via hun smartphone, tablet en andere mobiele apparaten. Door ERP-systemen in te zetten als centrale dataopslag, met oog voor databeveiliging en ongeacht met welk mobiel apparaat gebruikers toegang willen, zullen organisaties hun administratie kunnen reduceren en tegelijkertijd de toegang tot de data verzekeren, terwijl de kosten beheersbaar blijven. Specifieke functionaliteit is toe te voegen en te benaderen via mobiele apparaten.

De behoefte van werknemers om mobiel te werken is in 2014 niet meer los te zien van drie andere trends: social, analytics en cloud. Bedrijven zullen naar verwachting deze vier vraagstukken meer integraal benaderen (ook wel SMAC genoemd: Social, Mobile, Analytics en Cloud). ERP kan binnen deze geïntegreerde aanpak fungeren als bronsysteem.

2.Traditionele ERP-leveranciers erkennen flexibiliteit als belangrijk kenmerk
Grote ERP-leveranciers kregen in 2013 te maken met mislukte implementaties, voornamelijk op het gebied van cloud en shared services. Eén van de meest opvallende mislukkingen was die in West-Australië waar de deelstaatregering de mist in ging met een ERP-implementatie. Totale kosten: 370 miljoen dollar.

Eén van de belangrijkste kwesties die bijdroeg aan dit bedrag, waren de uitgebreide aanpassingen die noodzakelijk waren; om precies te zijn 1.165. Organisaties gaan steeds meer op zoek naar ERP-systemen die flexibel kunnen omgaan met veranderende omstandigheden in onzekere tijden en naar softwareleveranciers die echt tegemoet komen aan de behoeften van de klant.

3. Standaard, niet op maat gemaakt
De gemene deler bij veel van deze mislukkingen is dat het niet mogelijk is om een ERP-systeem aan te passen aan veranderingen. Uit recent onderzoek, uitgevoerd door Eval-Source, blijkt dat de ERP-oplossingen van de grote leveranciers niet erg flexibel zijn. Er kunnen geen veranderingen in het systeem worden gedaan zonder ingewikkelde aanpassingen in de codes. Systeemaanpassingen kunnen de nekslag betekenen voor ERP-projecten, vooral als de eisen aan het systeem snel kunnen veranderen. Standaardsystemen die eenvoudig kunnen worden geconfigureerd, zullen gaan winnen aan populariteit in 2014 en daarna.

4. Cloud blijft groeien
Cloudtechnologie zal in 2014 een vlucht nemen, zowel in de private als publieke sector. Marktanalist Gartner voorspelt dat de investeringen in cloudtechnologie  in 2016 dominant zullen zijn in het totale IT-investeringsklimaat. UNIT4 ziet een toenemende interesse in hybride cloudoplossingen nu steeds meer organisaties de voordelen er van inzien en de technologie volwassen wordt. De Australische overheid bijvoorbeeld, zet vol in op cloud door initiatieven als de Federal Government’s SCaaS multi-use list (MUL). Ze tekende daarvoor 22 cloudservice contracten in de afgelopen 12 maanden.

5. ERP die om kan gaan met big data
De populariteit van big data zal in 2014 alleen maar toenemen. Veel organisaties vinden het lastig om met big data om te gaan. Ze weten niet waar ze moeten beginnen of hoe ze hun bestaande systemen zo in kunnen zetten om extra inzicht te krijgen, gebaseerd op de beschikbare data. Hier kan ERP een belangrijke rol spelen. Systemen die veel data en databestanden kunnen integreren en verwerken, geven organisaties tijdige en gedetailleerde informatie, wat leidt tot een effectievere besluitvorming.

__________________________________________________________________________________ Meer weten over Finance & IT?
Bent u als financial (mede) verantwoordelijk voor het bewaken van het IT budget?  Wilt u wél rendement uit IT investeringen halen?  Beschik over essentiële IT kennis die iedere financial paraat moet hebben. Drie tips:

1. Vergroot uw kennis met topartikelen over Finance & IT op FM.nl en CFO.nl
Framework voor wel of niet investeren in IT
Big data plaatsen Financial voor nieuwe uitdagingen
Top 3 verborgen ICT kosten en hoe ze te herkennen
Financiële instellingen betalen te veel voor ICT-systemen
– Lees tientallen artikelen uit de dossiers Finance & IT op FM.nl en Digital Transformation op CFO.nl

2. Bezoek Financial Systems 2014: Unlock the Power of Technology
Kom 22 mei 2014 naar Financial Systems, dé IT beurs voor financiële professionals.
– Ontmoet meer dan 30 topaanbieders en 1.000 professionele bezoekers op één dag
– Compleet overzicht van de Nederlandse markt voor financiële software
– Doorlopend programma van expertsessies en productpresentaties
Ontdek de laatste trends en ontwikkelingen in Finance & IT op donderdag 22 mei in NBC Nieuwegein.
Registreren voor een gratis bezoek? Ga naar Financial-Systems.nl

3. Onmisbare IT kennis voor financials in de Masterclass Finance & IT (14 PE Uren)
Ontdek in deze masterclass hoe u als financieel verantwoordelijke betere keuzes maakt, het rendement verhoogt, kansloze projecten tijdig stopt en snel kunt ingrijpen waar nodig. 2 topexperts bieden u unieke inzichten, best practices, tips en praktijkervaringen. Volg de tweedaagse masterclass Finance & IT, voorkom veelgemaakte fouten en maak direct het verschil. U kunt zich voor één dag of beide dagen inschrijven. Meld u hier aan.
__________________________________________________________________________________

Gerelateerde artikelen