Een veranderend landschap: waarom CFO's moeten innoveren.
Impact rente-onzekerheid op finance
Internationale belastingafspraken voor vermogenden
Nederlandse M & A markt herstelt sneller dan wereldwijd
Amerikaanse CFO's sturen op slechte data en doen niet het juiste werk
Fiscaal econoom: 'Dit zijn de belangrijkste fiscale wijzigingen'
Het vernieuwde gegevensmodel van Excel 2013 is een prima opstap om relationeel te gaan werken. Daardoor hoef je geen worstelingen meer te ondergaan met de gebruikersonvriendelijke invoegtoepassing MS Query of het moeilijk te doorgronden databaseprogramma MS Access. Na het lezen van de verhelderende casus in dit artikel wordt werken met gegevens uit meerdere tabellen een eitje.
Excel biedt om te beginnen een praktisch en breed beschikbaar platform om relationele databases te ontwerpen en te bouwen. Excel-expert Geert Wessels laat
Cashflowschema's worden vaak ingezet bij de berekening van de contante- of eindwaarde van geldstromen. In dit tweede deel van de reeks "Het opzetten van Amortisatie- en Cashflowschema's in Excel" kijken we naar de opbouw en de werking van een cashflowschema aan de hand van een Netto Contante Waardeberekening voor een vastgoedproject. Vol concrete tips en voorbeelden.
Amortisatieschema's worden met name gebruikt bij de aflossing van leningen. In dit eerste deel van de reeks "Het opzetten van Amortisatie- en Cashflowschema's in Excel" besteden we aandacht aan de opbouw van een amortisatieschema op basis van een annuïtair leningschema. Via concrete voorbeelden en visuals leert u in no time hoogst kwalitatieve amortisatieschema's op te zetten.
Excel biedt voor het berekenen van afschrijvingen op activa een heel pallet aan mogelijkheden. Onmisbare know-how voor u als Financial. Excel- en rekendeskundige Geert Wessels toont de verschillende functies en mogelijke variaties in hoogte, lengte en afloop van de afschrijvingen. Via een helder vergelijkingsvoorbeeld, krijgt u direct inzicht in de karakteristieken van de verschillende methodes.
Voor het berekenen van rendementen op effecten en andere waardepapieren is Excel de ideale tool. Deskundige Geert Wessels toont aan hoe u transparante, betrouwbare en flexibele investeringsanalyses maakt waarmee u complexe besluitvorming een stuk makkelijker maakt.
Excel is een uitstekende tool om investeringsanalyses mee te maken. In dit artikel bekijken we de berekening van de Netto Contante Waarde en de Interne Rentabiliteit voor de langere en voor de kortere termijn. Na het lezen van de praktische voorbeelden in dit artikel zult u in staat zijn snel en effectief met Excel betrouwbare investeringsanalyses op te stellen.
In dit derde en laatste deel van de reeks 'waardeberekening van onregelmatige geldstromen' kijken we naar de eind- en contante waarde van een eindige discontinue reeks. Ook sluiten we de reeks af met een helder voorbeeld waarbij we alle besproken vormen van onregelmatig rekenen in de strijd gooien. Complexe berekeningen maken met Excel was nooit zo makkelijk.
In dit tweede deel van de reeks 'waardeberekening van onregelmatige geldstromen' kijken we naar de eind- en contante waarde van eindige reeksen bij een wis
In dit tweede deel van de reeks 'waardeberekening van onregelmatige geldstromen' kijken we naar de eind- en contante waarde van eindige reeksen bij een wisselende rentevoet. We gebruiken hiervoor een voorbeeld van een eindige reeks met wisselende bedragen, waarbij sprake is van een vast bedrag en een afwisselende rentevoet over de verschillende jaren. Een uiterst helder voorbeeld om u deze onmisbare kennis razend snel eigen te maken.
Na een artikelenreeks over 'eind- en contante waardeberekeningen voor enkelvoudige bedragen en eind- en contante waardeberekeningen voor regelmatige of met regelmaat groeiende reeksen', gaan we nu in op de waardeberekening van onregelmatige geldstromen. In dit eerste artikel uit de driedelige reeks kijken we naar de eind- en contante waarde van eindige reeksen bij wisselende bedragen. Via een concreet voorbeeld leert u in no time om deze tips & tricks optimaal in te zetten voor uw meer complexe rekenwerk.
Bij het berekenen van een spaarplanning komen een hoop variabelen om de hoek kijken: aantal termijnen, interestvoet, gewenste eindwaarde van de spaarreeks, et cetera. Met Excel kunt u dit ingewikkelde stuk rekenwerk gemakkelijk oplossen. Excel-expert Geert Wessels laat u aan de hand van enkele aansprekende praktijkvoorbeelden zien hoe u dit doet.
In dit artikel gaan we nader in op twee soorten vraagstukken waarbij waardevergelijking van verschillende kasstromen aan de orde is. In dit eerste deel kijken we naar de omzetting van aflossings- of betaalplannen. Dit komt bijvoorbeeld van pas als u een aflossingsplan van een bestaande lening over een langere periode wilt spreiden of juist vervroegd wil aflossen. Excel-expert Geert Wessels legt uit hoe u dit klusje in no time klaart.
In dit laatste artikel uit de reeks 'Effectief financieel rekenen met Excel' leert u via een heldere simulatie hoe u de contante waarde berekent van een groeiende oneindige betaalreeks. Maak nu uw kennis over financieel rekenen met Excel compleet.
Excel goeroe Geert Wessels legt in de artikel uit hoe u met behulp van de basisfuncties HW de contante waarde berekent voor een eeuwigdurende regelmatige betaalreeks. In de praktijk komt dit bijvoorbeeld voor bij een 'afkoopsom'. Waardevolle kennis voor finance professionals die Excel optimaal willen inzetten bij hun financiële rekenwerk.
Dit is het derde artikel in de reeks 'Effectief financieel rekenen met Excel' waarin de focus ligt op de eindwaarde respectievelijk contante waarde van een regelmatige betaalreeks. Excel goeroe Geert Wessels laat aan de hand van een praktijkvoorbeeld zien hoe u de eindwaarde van een dadelijk ingaande betalingsreeks van een x-aantal termijnen berekend. Onmisbare kennis voor financials die meer willen halen uit Excel.
Het toepassingsgebied van financieel rekenen is breed en strekt zich uit van eenvoudige eind- en contante waardeberekeningen tot uiterst complexe formules voor opties en derivaten op basis van risico- en kansberekening. De gemeenschappelijke noemer daarbij is dat de berekeningen in alle gevallen toekomstgericht zijn en dat de elementen tijd en tijdswaarde zich laten uitdrukken in de vorm van samengestelde intrest.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl