Amerikaanse CFO’s worstelen met slechte gegevens en laagwaardig werk

Amerikaanse CFO's sturen op slechte data en doen niet het juiste werk

Amerikaanse CFO’s en financiële teams vertrouwen op hun besluitvorming op korte termijn, maar worden gehinderd door onnauwkeurige of onvolledige gegevens, door werk dat weinig waarde toevoegt en door een gebrek aan samenwerking met andere afdelingen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek  Office of the CFO 2024: Expectations vs Reality van planningssoftwaremaker Pigment.

  • Bijna 89% van CFO’s neemt maandelijks beslissingen op basis van onnauwkeurige gegevens …
  • … dit ondermijnt het vermogen op strategische sturing en langetermijnplanning
  • 98% van hoger financieel management geeft aan belangrijk strategisch werk uit te stellen voor administratieve taken, gegevensverzameling en rapportage
  • slechts 25% heeft vertrouwen in besluitvorming voor een jaar vooruit.
  • CFO’s zien oplossing in technologie, vooral kunstmatige intelligentie (AI)

Het Amerikaanse onderzoek toont aan dat bijna 89% van de ondervraagde CFO’s maandelijks beslissingen neemt op basis van slechte gegevens. Dit ondermijnt hun vermogen om strategische sturing te geven en langetermijnplanning te doen. Slechts 25% van de financiële leiders heeft vertrouwen in het nemen van beslissingen voor een jaar vooruit.

Bovendien zegt 98% van de respondenten dat ze belangrijk strategisch werk uitstellen voor taken als administratief werk, gegevensverzameling en rapportage. Dit belemmert hun professionele ontwikkeling en groeipotentieel. Een derde van de financiële teams zegt ook dat ze niet worden gezien als strategische adviseurs, omdat ze niet goed samenwerken met andere onderdelen van het bedrijf. [Artikel gaat verder na deze alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen.

Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

De oplossing ligt volgens de CFO’s in het investeren in de juiste technologie, met name kunstmatige intelligentie (AI). AI kan helpen bij het verbeteren van de gegevenskwaliteit, het automatiseren van laagwaardige taken en het vereenvoudigen van financiële tools. Meer dan driekwart van de financieel directeuren zegt dat toegang tot de juiste soorten technologie essentieel is voor het bereiken van hun doelen. Ze verwachten ook dat hun bedrijf de komende 12 maanden meer zal investeren in financiële planningstechnologie.