In veel organisaties wordt ten aanzien van de visie op business control gewerkt vanuit het zogenaamde systeem van 3 lijnen van verdediging (3 Lines of Defence ofwel 3LoD-model). Maar we moeten niet de illusie hebben dat alleen de beschrijving van het 3LoD-model als governance structuur (in de systeemwereld) zomaar ineens alles (in de leefwereld) regelt tussen finance en de business.
Zijn de methoden en technieken die controllers tijdens hun studie leerden nog wel relevant nu organisaties in een omgeving werken die inmiddels veel dynamischer en complexer is?
De vaart waarmee de veranderingen om ons heen zich vandaag de dag voltrekken ligt ontzettend hoog. Dat vraagt snelheid en flexibiliteit van organisaties - en hun financiële professionals - om zich aan te passen en uiteindelijk aan het einde van de transitieperiode in een betere positie te verkeren dan daarvoor. Overigens ongeacht of dat in een compleet andere markt of carrière is dan voor de transitie.
'Drie keer fout, you're out' en 'maak haast als je tijd hebt, dan heb je tijd als je haast hebt' zijn twee van de zes oneliners waarop deze blog gebaseerd is. De essentie van deze twee oneliners zal niet direct landen, maar ze bevatten absoluut een kern van waarheid en wijsheid.
Afgelopen week nam ik als ex-bankier bij ABN AMRO en schrijver van o.a. 'Dagboek van een bankier' deel aan een debat op BNR-radio over de toekomst van werk in de bancaire sector in Nederland. In dat debat kwamen een aantal verschillende visies aan bod. In deze blog een korte samenvatting van de belangrijkste oorzaken van die 'vastebaanloosheid', voorzien van een conclusie van mijzelf als ex-bankier en sinds 5 jaar zelfstandig ondernemer en 50-plusser.
Albert Klein Haneveld en Stefan Egberts denken miljonair te kunnen worden door ruilhandel. Albert en Stefan begonnen met de ruil van een konijn tegen een halogeenoven en kwamen door latere transacties in het bezit van onder meer een dakpannenlift, een kunstwerk van Diederick Kraaijeveld en een Rolls Royce. Inmiddels zijn de beide handelaren gevorderd tot het bezit van een appartement in een Zuid-Duits skioord.
Zijn de methoden en technieken die controllers tijdens hun studie leerden nog wel relevant nu organisaties in een omgeving werken die inmiddels veel dynamischer en complexer is? In dit tweede deel van de serie staat investeringsselectie centraal.
Businessinnovatie is nodig om concurrerend te blijven in veranderende en steeds complexere marktomstandigheden. Voor de meeste bedrijven is dat geen gemakkelijke opgave. De bronnen van succes uit het verleden, en alles wat daar in de loop der jaren omheen is georganiseerd, vormen belangrijke dwarsliggers. Outside-in denken en handelen is dan belangrijk om niet in dezelfde groef te blijven hangen. Het valt te leren en het is meer dan de moeite waard, want wie wil nu bedrijven als Nokia, Blackberry, Hanjin of Kodak achterna?
Voor het eerst in de geschiedenis treft technologische innovatie en de daarmee gepaard gaande disruptie iedere werknemer, van werkvloer tot hoger opgeleid. De financial van nu realiseert zich dat meer dan 50 procent van zijn taken overgenomen kan worden door een computer*. Hoe zorg je dat je relevant blijft als werknemer in deze tijd?
Zijn de methoden en technieken die controllers tijdens hun studie leerden nog wel relevant nu organisaties in een omgeving werken die inmiddels veel dynamischer en complexer is? Deel 1 van een nieuwe serie.
Het zijn roerige (control) tijden in de huidige VUCA-wereld. VUCA staat voor de chaotische, snelle, onzekere en onvoorspelbare tijd waarin wij momenteel leven. Een zeer belangrijke randvoorwaarde is dat veel wederzijds vertrouwen opgebouwd moet zijn. Maar de aanwezigheid van vertrouwen is niet altijd zo vanzelfsprekend binnen organisaties. Hoe bouw je vertrouwen op? Stephen M.R. Covey beschrijft in zijn bestseller 'Slim Vertrouwen' 5 stappen.
Breken met geliefden is lastig. Of je nu kiest voor het stapsgewijze afbouwen of voor een radicale breuk; als het in een relatie niet werkt, dan moet je hoe dan ook loskomen van elkaar. Maar waarom geef ik relatieadvies? Dat doe ik omdat ik heb gemerkt dat het lastig is afscheid te nemen van een financieel systeem waarvan je ooit gehouden hebt. Maar eens moet je de knoop echter doorhakken.
Elke opleiding in Amerika is verplicht op 'income rate' en 'employment rate' te publiceren over de opleidingen die zij aanbieden. Op die manier kunnen studenten, voordat zij voor een opleiding kiezen, een beeld krijgen van hun verwachte toekomstperspectief op de arbeidsmarkt en verdiencapaciteit. Dat laatste is weer belangrijk omdat dit soort tabellen gebruikt worden bij financiële dienstverlening zoals het verstrekken van hypotheken, bijvoorbeeld aan starters of flexwerkers.
Finance professionals ontwikkelen zich van scorekeepers naar business partners en value integrators. Steeds vaker worden ze betrokken bij besluitvorming op allerlei niveaus in hun organisaties. Gezien de steeds toenemende concurrentie en complexiteit op zowel afzet- als inkoopmarkten vereisen business owners diepgaande en hoogfrequente, direct toepasbare inzichten om hun strategieën te formuleren en hun operations te managen. Om deze inzichten op een integrale en tijdige wijze te kunnen opleveren moeten finance professionals hun Big Data & Analytics competentie versterken en een toekomstgerichte 'managementinformatie mindset' ontwikkelen. Onvoldoende aandacht hieromtrent zal onvermijdelijk betekenen dat de finance functie terrein verliest op het gebied van besluitvormingsondersteuning en daarmee in haar organisatorische autoriteit en importantie.
We worden er de laatste tijd wel erg vaak mee geconfronteerd: zitten is het nieuwe roken. Met dank aan mevrouw Katja de Bruin die een boek schreef met die titel. Het is zo langzamerhand zo erg dat ik me zelfs bij het typen van deze inleiding al schuldig voel en maar even de kamer in loop om daar drie kinderen te zien zitten. "Jongens, kom eens van die bank af!"
De verbetering die te zien was in het betaalgedrag van het Nederlandse bedrijfsleven stagneert. Voor het eerst, sinds het tweede kwartaal van 2014, daalt de betalingstermijn niet verder ten opzichte van een eerder kwartaal. Het duurt nu gemiddeld 40,7 dagen voor een factuur wordt betaald. Deze termijn moet uiteindelijk terug naar de wettelijke 30 dagen.
De Europese Unie verliest aan populariteit, ongetwijfeld volgen er diverse studies omtrent wat er verbeterd moet worden en waar het verlies aan populariteit door komt. Laten wij een andere benadering hanteren. Als we de Europese Unie eens vergelijken met een gewoon bedrijf, hoe ziet dit er dan uit?
De rol van de CFO is sterk aan het veranderen. CEO's verwachten van hun CFO een grotere bijdrage aan de strategie, groei en prestaties van de organisatie, inclusief een hechtere samenwerking met managers van alle afdelingen. Maar door snelle ontwikkelingen op zowel zakelijk als technologisch vlak, dreigt de financieel directeur in het nauw gedreven te worden.
Al een tijdje vraag ik me af waarom de adoptie van cybersecurity langzamer verloopt dan je zou mogen verwachten. Het lijkt erop of de sense of urgency niet voldoende duidelijk is voor iedereen. Begrijpt iedereen cybersecurity en cybercrime wel? Tijd om het begrip cybersecurity te versimpelen. Laten we daarom de uitleg eens dichter bij huis zoeken.
Kent u die reclame van Amstel bier nog? Een sollicitant krijgt de vraag 'En waarom zouden we jou moeten aannemen?' Zijn antwoord: 'Waarom niet?' De rollen zijn omgedraaid, en een vergelijkbare trend lijkt zich af te spelen in de accountancy.
Tijdens een zakendiner met een directeur van een projectmanagementbureau, werd mij gevraagd wat projectbeheersing inhoud. Als projectcontroller moet ik toch in staat zijn deze vraag te beantwoorden, dacht ik.
Wie werkzaam is in de financiële sector of in een financieel of juridisch beroep, heeft vast wel eens gehoord van blockchain, de cryptografische technologie waar bitcoin op draait. Mogelijk maakt uw bank of financiële instelling er zelfs al gebruik van.
Zoals uit de cijfers van o.a. ABN AMRO en ING is gebleken, blijven de kosten voor de introductie van nieuwe wet- en regelgeving voor banken en andere financiële instellingen steeds hoger worden. Waarom blijven die kosten maar oplopen en wat zijn slimme, innovatieve manieren om daar wat aan te doen?
'Een echt lerende organisatie verstaat de kunst van het falen', dat was de prikkelende titel van de Masterclass die we als American Express tijdens CFO Day organiseerden met Arjan van Dam. Een interessante sessie waar ik met plezier op terugkijk. Eigenlijk ging de sessie niet over falen maar over falen als manier van leren tijdens het werk. Veel organisaties erkennen het nut van leren om hun aanpassingsvermogen te vergroten, maar vullen dit vaak in via scholing en trainingen terwijl een klimaat waarin je de ruimte krijgt om te leren van je fouten erg belangrijk is.
Recente internationale rapporten van bijvoorbeeld de OESO en het World Economic Forum (WEF) waarschuwen voor grote veranderingen op de arbeidsmarkt. Recente arbeidsmarktcijfers van recruitment bureaus schetsen daarentegen een groeiend aantal vacatures voor financials. Is dit de bedrieglijke periode ('deception') zoals die zo vaak voorkomt bij exponentiële ontwikkelingen? Hoe dan ook, hoog tijd om wakker te worden, want er is een reële kans dat uw baan over 5 - 10 jaar niet meer bestaat.
Information is power. Onder invloed van Big Data en Business Intelligence zijn de hoeveelheid beschikbare data en verwachtingen van management- en bestuurslagen sterk gestegen. Ook binnen de financiële functie heeft dat zijn weerslag. Rapportages moeten van statisch naar dynamisch, van traag naar snel en van één- naar driedimensionaal zonder enige concessie op kwaliteit en betrouwbaarheid. En dat het liefst gisteren, met minder mensen op de loonlijst. Een ogenschijnlijk onmogelijke taak. Het is daarom cruciaal dat financiële afdelingen hun kernwaarden en krachten mobiliseren in agile reporting.
In 1930 publiceerde econoom John Maynard Keynes het essay Economic Possibilities for our Grandchildren. Keynes verwachtte dat de productiviteit door mechanisatie zo sterk zou toenemen dat zijn (achter)kleinkinderen in 2030 nog maar 15 uur per week zouden werken om in alle levensbehoeften te voorzien. De econoom had het bij het juiste eind wat betreft de spectaculaire productiviteitsstijging. Desondanks zat hij er behoorlijk naast met de kortere werkweek. Hoewel we nog veertien jaar te gaan hebben tot 2030 lijken we verder dan ooit verwijderd van de 15-urige werkweek.
Een geplaveid pad? Alberts carrière mocht best bijzonder worden genoemd. Na de middelbare school direct aan het werk op de administratie bij een veredelingsbedrijf van landbouwgewassen. Tegen het zere been van Pa en Ma. Die hadden zich dat anders voorgesteld. Albertje was, als enig kind, voorbestemd om in de voetsporen van drie generaties Van der Kraats te treden. Zoontje lief had daar echter andere ideeën over.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl