Private equity-bubbel

fallback
Reiken de bomen voor private equity-huizen tot in de hemel? Uit een eerste inventarisatie van de tussentijdse resultaten van het M&A-onderzoek van Chief Financial Officer blijkt dat een groeiend aantal spelers in de overnamemarkt zich zorgen maakt. Over groeiende multiples en toegenomen schuldfinancieringen….

Natuurlijk, de tot nu toe ondervraagde betrokkenen in de fusie- en overnamewereld zijn maar wat blij met de toegenomen activiteit ten opzichte van 2004. Na de uiterst flauwe jaren ervoor is het een verademing te noemen. Zeker omdat de betrokkenen (vaak adviseurs) er een graantje van meepikken. Maar toch schuwen ze een kritische noot niet. Ze schetsen een trend van een lage rente die het mogelijk maakt voor zowel ondernemingen als private equity-huizen om goedkoop aan kapitaal te komen. Met name private equity-partijen weten uiterst gunstige voorwaarden bij leveraged finance bankers te krijgen, waardoor zij in de strijd om een prooi een streepje voor hebben op strategische partijen.

Toestroom
Geholpen door pensioenfondsen die op zoek zijn naar rendement om uiteindelijk hun sterk vergrijzende ledenbestand te kunnen uitbetalen, groeit de toestroom van kapitaal. De fondsen van private equity partijen barsten uit hun voegen. Met gemak halen partijen zoals Blackstone en Apollo miljarden binnen. Ze hebben daarmee zelfs multinationals als Philips binnen schootsveld. Het vreemd vermogen dat wordt gevraagd door zowel ondernemingen als private equity-huizen is enorm. Zo sterk zelfs dat het niet de vraag is of de markt doorslaat, maar wanneer dat gebeurt. Na de internetbubbel, lijkt er een private equity-bubbel te ontstaan. Met name grootbanken rollen over elkaar heen om een deal te kunnen faciliteren. Linksom of rechtsom.

Geld terugzien
Een felle concurrentie typeert leveraged finance. Grootbanken zoals ING en ABN AMRO, grootgrutters in M&A-leengeld, laten geen relaties meer los. Vraag is of zij hun geld nog wel weer terugzien. Halen de private equity-partijen hun rendement wel? Wordt het management van de door het private equity-huis overgenomen onderneming nog wel met een realistische doelstelling op pad gestuurd? ‘Het is wachten totdat de bubbel knapt’, aldus één van de medewerkers aan het M&A-onderzoek. ‘De druk op de markt is te groot en partijen schuiven risico’s door naar de banken.’ Die zien zich geconfronteerd met marge-erosie op het leengeld. Hoelang kan dit goed gaan? Dat is de vraag die de markt bezighoudt. Niet tot in eeuwigheid, zoveel is zeker.

Gerelateerde artikelen