Prijsveranderingen voedselgrondstoffen vaker en sterker doorberekend

Door volatiele voedselprijzen zijn voedselproducenten en supermarkten grondstofprijsveranderingen tussen 2007 en 2012 vaker en sterker gaan doorberekenen. In de periode 2000-2006 berekenden zij voornamelijk prijsverlagingen door, terwijl in de periode 2007-2012 ook prijsstijgingen van voedselgrondstoffen zichtbaar werden op de kassabon.

Die trend blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau. Door onder andere de stijgende vraag naar voedsel, aanpassing van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en geopolitieke aandacht blijven voedselprijzen sterk fluctueren. Het wordt steeds belangrijker dat ondernemers in de voedselketen het prijsrisico van in- en verkoop goed op elkaar afstemmen.

Meer prijsvolatiliteit leidt tot sterkere doorberekening
Internationale voedselprijzen zijn de afgelopen jaren structureel gestegen. Voedselgrondstoffen zijn niet alleen veel duurder geworden, sinds 2007 fluctueren ze ook meer in prijs. In de periode 2000-2006 worden grondstofprijsdalingen over het algemeen sterker doorberekend dan stijgingen. Zo blijkt uit analyse van prijzen van melkproducenten dat zij een daling van de boerderijmelkprijs voor 21% doorberekenen en een stijging slechts voor 2%.

In de periode 2007-2012 worden ook prijsstijgingen flink doorberekend. Zo berekenen producenten van plantaardige oliën in die periode zowel prijsdalingen als -stijgingen voor meer dan 50% door. Dat de doorberekening in de twee periodes zo verschillend is, komt onder andere door de hogere prijsvolatiliteit tussen 2007 en 2012.

Producenten en retailers passen strategie aan
De hogere doorberekening in de periode 2007-2012 vormt ook een correctie op de periode daarvoor. De prijzenoorlog in de supermarkt die in 2003 begon, leidde tot een heftige concurrentiestrijd tussen supermarkten. Veel voedselproducenten en supermarkten hebben prijsstijgingen in de periode 2000-2006 niet doorberekend omdat ze de laagste prijs wilden bieden aan de consument. De toegenomen volatiliteit dwingt ze om de grondstofprijsstijgingen nu wel door te berekenen om zo hun marges op peil te houden.

Bron: ING Economisch Bureau

Gerelateerde artikelen