De Haagse kluseconomie
De kluseconomie draait op volle toeren voor zowel professionals als voor online freelancers. Er is ook een Haagse kluseconomie, exclusief voor ex-politici. Is dat nu de gewenste nieuwe bestuurscultuur in Den Haag?
Goedemorgen, afgelopen week beslisten de ministers Dijkgraaf (OCW) en Van Gennip (SZW) bekend gemaakt dat de voorzitster van de Sociaal Economische Raad, Mariëtte Hamer, de opdracht, de ‘klus’ heeft gekregen en aanvaard om de komende jaren als onafhankelijk regeringscommissaris het boegbeeld te zijn om (en ik citeer): De problematiek van seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag te helpen aanpakken en tot een blijvende cultuurverandering te komen. Het organiseren van een langjarig maatschappelijk debat in alle domeinen van de samenleving is deel van deze opdracht.
Een aantal vragen komen bij het toewijzen van deze klus, deze nieuwe ‘gig’, aan mevrouw Hamers onmiddellijk naar boven:
– Wat is exact het probleem?
– Wie heeft het probleem?
– Welke cultuurverandering en bij wie wil je die tot stand brengen? Bij alle mannen? Bij grote bedrijven? Bij de overheid zelf misschien? In de Tweede Kamer? Bij politieke partijen?
– Wat ga je concreet bereiken? ‘Wat is er klaar als het klaar is?’ zoals een van mijn senior managers bij de Amro Bank rond 1986 aan me vroeg.
– ‘Het organiseren van een langjarig debat in alle domeinen van de samenleving?’. Niet erg concreet.
– Welke concrete doelen wil je als opdrachtgevers wanneer bereiken? Praten en debatteren is toch geen doel op zich toch?
– Hoelang duurt deze klus?
– Hoeveel krijgt ze hiervoor betaald?
Hoe kan het anders? Een online Haagse klussite
In de echte transparante kluseconomie, wordt een klus online gezet en kunnen aanbieders en vragers daarop inschrijven. Die klus moet duidelijke omschreven zijn met duidelijke deliverables en een duidelijke oplevertijd en termijn.
Als Haagse (ex-) politici echt een nieuwe bestuurscultuur in en rond Den Haag willen en het vertrouwen in (ex-) politici willen herstellen, moet men een online klussite maken voor Haagse klussen.
Opdrachtgevers moeten Haagse klussen duidelijk omschrijven en die site voor iedereen open stellen. En dus niet alleen in achterkamertjes zoals nu voor politici en ex-politici zoals Mariëtte Hamer. Dan begrijp je als burger ook waarom mevrouw Hamer de beste kandidaat was op basis van welke exacte criteria en relevante kennis en ervaring en waarom ze daar een bepaald bedrag voor ontvangt. Deze transparantie ontbreekt nu compleet.
Tony de Bree werkte 26 jaar in de financiële dienstverlening, waaronder bij Corporate IT-strategie, corporate venturing, e-commerce & compliance. Hij is digital strategy & change consultant voor corporates, het MKB & ondernemingsraden. Daarnaast is hij online ondernemer, business coach, spreker, gastdocent en auteur van een aantal boeken waaronder ‘Dagboek van een bankier’, ‘De scale-up blueprint‘ en ‘Groeien zonder te groeien. Succesvol ondernemen in de betekeniseconomie‘