CPB meldt forse krimp economie

De Nederlandse economie zal in 2009 met 3,5 procent krimpen. Deze raming werd door het Centraal Planbureau (CPB) bekend gemaakt. In december 2008 voorspelde het CPB nog een economische krimp van 0,75 procent. De wereldwijde economische crisis en recessie hebben meer impact gehad dan oorspronkelijk gedacht.

De werkloosheid zal dit jaar volgens het CPB oplopen naar 5,5 procent en in 2010 naar 8,75 procent van de beroepsbevolking. Dat betekent dat er dit jaar 425.000 mensen werkeloos zullen zijn en volgend jaar 675.000. De inflatie daalt dit jaar naar 1 procent en zal volgens het CPB in 2010 op dat niveau blijven. Met de koopkracht van de Nederlander gaat het gemiddeld gezien nog wel goed. Die stijgt in 2009 met 2,25 procent en blijft het jaar erna gelijk.

Het financieringstekort zal dit jaar uitkomen op drie procent en in 2010 op 5,5 procent. Die verwachting sprak directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau (CPB) dinsdag uit in een gezamenlijke persconferentie met premier Jan Peter Balkenende. Dat betekent dat er in het kabinet een harde strijd gevoerd zal worden over bezuinigingen. In het regeerakkoord hebben CDA, PvdA en ChristenUnie afgesproken te bezuinigen bij een begrotingstekort van twee procent. Maar PvdA en ChristenUnie vrezen dat dat de economie verder zal schaden.

In december voorspelde het CPB nog een begrotingstekort voor dit jaar van 1,2 procent. Volgens Teulings zijn de gevolgen van de internationale financiële crisis veel ernstiger dan tot nu toe verwacht. Teulings voorspelde dat de werkloosheid fors zal oplopen tot 8,75 procent in 2010 en dat een verdere stijging daarna ‘zeker niet ondenkbaar is’. De kern van het probleem is volgens de CPB-directeur de gekrompen wereldhandel, met name in Azië. Voor Nederland ontstaat volgens Teulings ‘een merkwaardig beeld’ omdat de koopkracht vrij sterk stijgt door de gedaalde olieprijzen.

Gerelateerde artikelen