Zwarte lijst in strijd tegen spookfacturen

fallback
De Vereniging van Kamers van Koophandel (KvK) gaat participeren in de strijd tegen spookfacturen. Sinds gisteren plaatst de KvK bedrijven die facturen versturen voor diensten die ze nooit hebben geleverd op een zwarte lijst in het Handelsregister, de zogenaamde Signaallijst.

De Signaallijst is een lijst met gegevens van bedrijven waarover de kamer van koophandel kortgeleden meldingen of klachten heeft ontvangen. Deze bedrijven zijn geregistreerd in het Fraudepreventieregister.

De KvK heeft 1.100 meldingen binnengekregen van valse facturen, sinds de vereniging afgelopen zomer begon met het verzamelen van klachten. In veel gevallen versturen malafide bedrijven nota’s voor advertenties in gidsen en op websites.

Niet zomaar
Met behulp van de Signaallijst kunnen ondernemers direct zien of er meerdere klachten en meldingen over een bedrijf zijn binnengekomen. De KvK plaatst afzenders van spooknota’s niet zomaar op de Signaallijst. De meldingen en klachten die binnenkomen worden landelijk verzameld en beoordeeld.

De KvK raadt organisaties aan in eerste instantie een klacht in te dienen bij het bedrijf in kwestie. Als beide organisaties samen geen oplossing vinden komt de KvK in actie. Wanneer een klacht niet is voorgelegd aan het bedrijf in kwestie beschouwt de KvK de deze enkel als melding. Als er binnen zes maanden minimaal tien meldingen of vijf klachten over een bedrijf binnenkomen, dan kan de onderneming op de Signaallijst terechtkomen.

Met het College Bescherming Persoonsgegevens heeft de KvK een protocol opgesteld. Daarin is opgenomen dat afzenders twee keer tien dagen krijgen om een reactie te geven op beschuldigingen. Als dat uitblijft, publiceert de KvK de naam van het bedrijf en het nummer in het Handelsregister. Mocht een bedrijf daar niet zijn ingeschreven, dan worden zoveel mogelijk contactgegevens vermeld.

Gerelateerde artikelen