Zoektocht alternatieve verdiensten na verbod bonusprovisies

Per 1 januari 2009 worden bonusprovisies - de oplopende beloning naarmate meer hypotheken of pensioenen worden verkocht - verboden. Dit besloot de Tweede Kamer op donderdag 6 november. Financiële adviseurs zoeken nu snel naar nieuwe verdiensten.

Brancheverenigingen NVA en NBVA attaqueren dit totale bonusverbod omdat het in strijd zou zijn met hogere Europese regelgeving. Bronnen in de branche waarschuwen dat adviseurs ook al nieuwe, verdekte beloningsvormen klaar hebben. Daarop is weinig toezicht en de klant weet niet waarvoor hij betaalt.

Een ervaren adviseur waarschuwt in De Financiële Telegraaf (DFT) dat adviseurs en verzekeraars vindingrijk zijn in het vinden van alternatieven voor de bonussen. Zo kunnen bijvoorbeeld verzekeraars hun adviseurs betalen met nieuwe declaratieposten zoals een ‘marketingvergoeding’ of een ‘verrichtingentarief’. Hiermee kan de wetgeving omzeilt worden.

Het bonusverbod geldt alleen voor complexe producten, zoals een hypotheek met belegging. Niet alle verkooppunten beloningen worden dus vanaf volgend jaar verboden. Lang leek het erop dat het verbod niet zou gelden voor de kwaliteitsbonus, voor aantoonbare goede hulp aan klanten, maar deze bonus is in 2009 ook verleden tijd.

Gerelateerde artikelen