Zo geef je de finance-functie van morgen vorm

Finance-leiders moeten ook voortrekker van verandering zijn binnen de organisatie.

 

'Het financeteam is de co-piloot van het bedrijf': ruim drie jaar geleden lanceerde Oracle de publicatie met deze visie:

Visierapport

Maar het is inmiddels niet meer voldoende om de co-piloot te zijn.– vandaag innoveren, morgen voorspellen en de toekomst vormgeven. De belangrijkste vraag die finance-leiders zichzelf moeten stellen is: ‘Wat brengt de toekomst, en hoe kunnen we ons hierop voorbereiden?’

Modern finance
De missie bij Oracle is de technologie te bieden die het finance-team nodig heeft om eenvoudig antwoord op die vraag te krijgen. Stel je voor: u bent CFO en tijdens uw dagelijkse hardlooprondje luistert u naar uw favoriete podcast op uw telefoon. Tot u een urgente notificatie krijgt: een concurrerend last-minute bod brengt mogelijk een overname in gevaar die u vandaag wilt afronden. Dit kan alles overhoop gooien. Een miljoen vragen schieten door uw hoofd: machine learning, spraakinteracties, intelligente automatisering en meer moeten samenwerken met uw financiële systemen. Zo krijgt u de antwoorden die u binnen een paar minuten nodig heeft om deze belangrijke deal niet door uw handen te laten glippen. Hoe?

Dat ziet u in deze video

Voordat u deze CFO kunt worden, moet u eerst de eerder genoemde voortrekker van verandering worden. De technologie waarop u tot nu toe vertrouwde, heeft uw bedrijf goed gediend. Maar er komen nu zo snel nieuwe technologieën en use cases bij, dat oude ERP-systemen het tempo niet meer kunnen bijhouden..
Het ERP-systeem van de toekomst, gebaseerd op machine-learning, kan nu al dagelijkse werkzaamheden automatiseren. Zo kan uw team zich richten op het begeleiden van de business, in plaats van op verwerking van transacties en het maken van rapporten. Bedrijven produceren en ontvangen een op het oog oneindige hoeveelheid data via interne en externe bronnen. De finance-specialisten zijn in de positie om de productiviteit drastisch te verbeteren en historische en voorspellende inzichten te verbinden met strategische planning en doelen.
Cloud-ERP-applicaties met ingebouwde machine-learning-mogelijkheden zijn cruciaal voor deze verandering van de finance-functie. Ze voeren niet alleen voortdurend arbeidsintensieve taken uit op de achtergrond, ze leren al doende en ze vinden continu nieuwe manieren om de efficiëntie te verbeteren. Tegelijkertijd zorgen ze voor snelle respons op ‘wat als’-vragen gesteld via chatbots, rich-context dashboards en andere tools binnen handbereik.

Verandering voorblijven

Dingen lang op dezelfde manier doen is riskant. Nu al ontwikkelde bijna de helft van de agile bedrijven (49 procent) hun bedrijfsmodellen door. Organisaties stappen over van:

? een operationeel model met één einddoel naar de invoering van meerdere simultane en dynamische bedrijfsmodellen
? marginale verbeteringsprogramma’s en -initiatieven naar het gebruik van applicaties die machine learning inzetten om voortdurende verbetering en best practices te automatiseren
? arbeidsintensieve transactieverwerking naar aanhoudende automatisering van routineprocessen, waardoor finance-professionals kunnen focussen op strategische activiteiten
? agile-modellen kopiëren naar het bouwen van agile bedrijfssystemen, waarmee het mogelijk is te anticiperen en reageren op verandering
? een overvloed aan data beheren naar het creëren van waardevolle inzichten en deze delen met leidinggevenden binnen de organisatie
? de backoffice zien als kostenplaats, naar backofficefuncties beschouwen als waardegenerator
? inflexibele technologie-oplossingen naar één connected cloud die altijd up-to-date is, minder kost en eenvoudiger te beheren is. Denk aan de traditionele verkoopprognoses voor twaalf maanden die zonder kritische evaluatie doorgaan. Met slimme cloudapplicaties kunnen bedrijven hun voorspellingen realtime bijwerken en op basis van contextuele gegevens dagelijks slimme aanpassingen doen. Dit is een van de redenen waarom we een opleving zien in toepassingen als zero-based budgeting, die voortdurend aanpassingen doorvoeren in vermogensplanning en -beheer op basis van de huidige gegevens.

Financeteams uitrusten voor de toekomst

Oude ERP-systemen upgraden kost vaak veel tijd en geld. Dit betekent dat de organisatie slechts om de twee tot vijf jaar (of zelfs meer) profiteert van geüpgradede software. De voordelen van een ERP-oplossing in de cloud op een rij:
? Frequente updates van de leverancier in een cyclus van negentig dagen
? Een 3,2 hogere ROI en 52 procent lagere kosten voor het laten draaien van het systeem  
Geen risico op verouderde technologie. U heeft altijd de beschikking over het nieuwste en het beste

Dit is de laatste upgrade die u nodig heeft. De cloud is altijd up-to-date voor wat betreft de nieuwste features en voldoet aan de meest recente wet- en regelgeving in uw markt. Dit is echte continuous innovation, waarbij regelmatig nieuwe best practices en mogelijkheden worden uitgerold. Met een vertrouwde innovatiepartner die optreedt als uw cloudprovider (en technologie-expert) worden financeteams aangemoedigd om de strategische denkers te worden die de organisatie van de toekomst nodig heeft. En natuurlijk biedt de strijd om toptalent een enorm voordeel voor finance: de kans om de toekomst van een organisatie vorm te geven, in plaats van alleen cijfers te beheren.

Wanneer finance-leiders voortrekkers van verandering worden en de continue innovatie van cloud-ERP omarmen, kunnen ze:
• meer zakelijk inzicht stimuleren
• beter voldoen aan de wettelijke vereisten
• management-by-exception als standaardpraktijk automatiseren
• flexibele hiërarchieën, dynamische rapportage en scenarioanalyse/testen gebruiken
• meer inzicht krijgen in investeringen voor agile en robuuste kostenbeheersing

Cloud-ERP is de toekomst van finance

Technologie is de drijvende kracht achter de volgende fase van bedrijfsproductiviteit en finance-leiders hebben de unieke kans deze verandering te leiden. Traditionele, on-premise-ERP-systemen bieden finance-leiders en hun teams simpelweg niet datgene wat ze nodig hebben voor succes – nu of in de toekomst. Leiders die de juiste technologie omarmen zijn beter uitgerust om te anticiperen en te voorspellen wat er komen gaat. Zij worden de voortrekker van verandering, die ieder bedrijf nodig heeft om succesvol te zijn. In de volgende blogs gaan we dieper in op hoe finance-leiders vandaag innoveren, morgen voorspellen en de toekomst vormgeven – en dat alles met de kracht van continue innovatie in de cloud.

Klaar om vandaag de finance-afdeling van morgen te bepalen? Fast forward naar 'Future You'. 

https://cdn.app.compendium.com/uploads/user/e7c690e8-6ff9-102a-ac6d-e4aebca50425/9cb686c7-1e15-4dee-961b-49f045d60981/Image/1426d4c14c0ccf1277cdb8a91da47726/530x175_01.png

 

Auteurs: Peter Fleischmann, Sr. Sales Director Digital Finance & Supply Chain Management en Applications Leader BeneluxGroup Oracle.

Gerelateerde artikelen