Zo bouwt Dell haar groeischulden af

IT-bedrijf stuurt dochter naar de beurs om schuld van 48 miljard te toppen.

Je bent hard gegroeid door overnames. Wat doe je om de schuldenberg die daaruit is ontstaan af te toppen?Dell Technologies vond er iets op. Een van de bijvangsten uit de acquisities wordt afgesplitst en gaat naar de beurs.

In dit geval gaat het om cloudbedrijf VMWare Amerikaanse. Dell verkreeg daarvan een meerderheidsbelang toen zij in 2016 dataopslagconcern EMC overnam. Met deze overname was 67 miljard euro gemoeid.

Dell bezit 81 procent van VMWare. Na de afsplitsing keert VMWare miljarden aan speciaal dividend uit aan de aandeelhouders, waarvan Dell mogelijk 9,7 miljard dollar kan krijgen.

Dell is al sinds de zomer van vorig jaar bezig de strategische opties voor het Californische VMWare te bekijken. Het technologieconcern gaat gebukt onder een schuld van meer dan 48 miljard dollar. Volgens topman Michael Dell blijven zijn bedrijf en VMWare ook na de afsplitsing belangrijke partners van elkaar en kunnen ze als aparte ondernemingen beter focussen op groeimogelijkheden.

Beleggers op Wall Street lijken de stap van Dell wel te waarderen. In de zogenoemde nabeurshandel ging het aandeel Dell 9 procent omhoog in New York door de bekendmaking.

(ANP)

Gerelateerde artikelen