Zakenbank NIBC 23 maart terug naar de beurs

NIBC maakt op 23 maart zijn rentree op de aandelenmarkt in Amsterdam. De huidige eigenaren van de Haagse zakenbank bieden maximaal 30 procent van de aandelen te koop aan. Bij een introductieprijs tussen de 8,75 en 10,25 euro per aandeel kan de opbrengst van de beursgang oplopen tot 450 miljoen euro.

In totaal komen volgende week ruim 38 miljoen aandelen op de markt, waarvan maximaal 10 procent gereserveerd wordt voor particuliere beleggers in Nederland. Bij grote belangstelling kunnen de begeleidende banken het aanbod uitbreiden tot bijna 44 miljoen stuks. Het totale prijskaartje voor NIBC komt tussen de 1,3 miljard en 1,5 miljard euro te liggen.

De recente aankondiging dat NIBC na een afwezigheid van negentien jaar terugkeert op het Damrak, is volgens topman Paulus de Wilt positief ontvangen. “Wij kijken ernaar uit om de komende tijd mogelijke investeerders te ontmoeten en ons bedrijfsmodel en toekomstplannen met hen te bespreken.'' De beursgang is een logische volgende stap in de ontwikkeling van de bank, aldus De Wilt.

NIBC werd in 1945 opgericht als de Nationale Investeringsbank door de Nederlandse regering. De bank moest de wederopbouw na de oorlog helpen financieren. In 1986 werd de bank naar de beurs gebracht. Die notering werd in 1999 beëindigd, toen NIB Capital, een samenwerking tussen de pensioenbeheerders ABP en PPGM, een meerderheid van de aandelen kreeg.

Sinds 2005 is NIBC in handen van JC Flowers. Die investeerder wilde de bank eigenlijk al in 2007 terugbrengen naar de beurs. Maar de financiële crisis die in dat jaar voor het eerst vat kreeg op de aandelenmarkten, gooide roet in het eten. Ook een verkoop aan de IJslandse bank Kaupthing ketste af omdat het beursklimaat in rap tempo verslechterde.

(ANP)

Gerelateerde artikelen