WWFT-onderzoeken gaat MKB fatale schade toebrengen

Van Rheenen Politiek Onderzoek en Adviesbureau trekt aan de bel rondom WWFT.

“De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT) zal een enorme schadelijke impact veroorzaken aan het bedrijfsleven”, dat is de mening van Van Rheenen Politiek Onderzoek en Adviesbureau die de wet onderzoekt en de uitvoering daarvan. Van Rheenen krijgt steeds meer verzoeken van bedrijven om te faciliteren tussen de banken en bedrijven op het moment dat bedrijven onderworpen worden aan de nieuwe compliance van banken. De banken benaderen veel bedrijven om gegevens te verstrekken. Dit doen ze om criminaliteit, witwassen en het financieren van terrorisme te voorkomen.

Faillissementen
Volgens het adviesbureau is de doelstelling van de WWFT goed, maar wordt het de ondernemer onmogelijk gemaakt om nog te kunnen ondernemen: “Het is te vergelijken met een onderzoek van de Belastingdienst en nog dieper dan dat. Bedrijven die jarenlang klant zijn van de bank worden aan een enorm onderzoek onderworpen en wanneer de beantwoording ook maar enigszins niet naar tevredenheid wordt geacht wordt de relatie opgezegd en vaak zonder enige verwijtbare grond.” Een opzegging van de bank kan enorme gevolgen hebben voor de bedrijven en zelfs leiden tot faillissementen. De WWFT-wetgeving en de uitvoering daarvan zal een enorme schade toebrengen aan de economie”, aldus Van Rheenen.

Niet alleen de banken
Het zijn niet alleen de banken die bedrijven een enorme hoeveelheid aan administratie opleggen, maar ook de belastingdienst benadert bedrijven die los van de banken een enorme vragenlijst indienen bij de bedrijven waar ze nog eens extra door deze WWFT-molen heen moeten. Van Rheenen vraagt zich af of de politiek zich realiseert dat de uitvoering van de WWFT disproportioneel uitpakt voor het MKB en een enorme schade toe zal brengen.

Gerelateerde artikelen