Wouter Harlaar, CFO Hessing: “Sla op Big Mac? Van Hessing!”

Eén van de genomineerden voor de Huub van Rozendaal Award is Wouter Harlaar, CFO van het West-Friese familiebedrijf Hessing Supervers, dat onder anderen Jumbo en McDonald's als klanten heeft. "Gezond is tegenwoordig het toverwoord en daar varen wij wel bij."

“Wij groeien als kool”

Wouter Harlaar, is al dertien jaar CFO van Hessing Supervers: “Wij groeien enorm. Gesneden groente en fruit, het is redelijk conjunctuur-ongevoelig gebleken. Vroeger waren we van de boerenkool en de soepgroente. Maar nu maken we ook maaltijdsalades, wok- en roerbakgroente, gesneden fruit, volwaardige lunches. Gezond is tegenwoordig het toverwoord en daar varen wij wel bij.” 

Familiebedrijf

Hessing wordt geleid door Frank Hessing, de CEO van het familiebedrijf, zijn broers Coos en Hans leiden inkoop en investeringen. De drie zijn samen met hun zus én hun vader aandeelhouders. Meer Nederlands familiebedrijf als Hessing Supervers krijg je het nergens. “Groente en fruit snijden en verwerken, het is een vak apart”, zeggen de Hessings zelf op hun website. En: “We groeien als kool.” “Ook financieel is het bedrijf gezond”, lacht Harlaar. “Dat stralen we ook uit naar onze werknemers. Onze winst is 2 á 3 procent van de omzet en die is meer dan 200 miljoen euro.”

De andere genomineerden voor de Huub van Rozendaal Award zijn:

Gratis fruit

Al vijftig jaar is de familie bekend en gewaardeerd in Noord-Holland en ver daarbuiten. Jan Hessing, vader van Frank, Coos en Hans, is de 80 gepasseerd. Harlaar: “Hij heeft zijn eigen wijk. Dagelijks, echt elke dag, rijdt hij met zijn autootje adressen af van gezinnen die het financieel moeilijk hebben. Dan bezorgt hij groente en fruit.” 

Overnames

Hessing kocht het Duitse familiebedrijf Tacken, omzet 20 miljoen euro, dat bij onze oosterburen vooral aan supermarktketens levert. Het nam de afgelopen tijd niet alleen Groentehof, maar ook Van Gorp Greenfood in Venlo over. En de familie kocht het belang van 45 procent van The Greenery terug. “Mijn rol als CFO omvat de juridisch-financiële invulling”, vertelt Harlaar. “Waardering, verantwoorde koopprijs, wat wil en kan Hessing?” Wat Harlaar na al die jaren als CFO bij Hessing heeft geleerd: integratie van overgenomen bedrijven blijft lastig. Daarom zijn er zowel bij de fabriek in Helmond als die in Duitsland ter plekke eigen controllers. Een lokale man of vrouw bij de vestigingen buiten West-Friesland is een must. 

McDonald’s

Jumbo is één van de grote klanten die Hessing Supervers koestert, net als McDonald’s. In Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk en Slowakije. Tomaten en sla van Mac komen uit de Hessing Supervers fabriek in Venlo. Net als het fruit in de happy meals. Als McDonald’s vraagt: Kunnen jullie ook verder weg leveren? – wordt er in Zwaagdijk druk gerekend. “Elke kilometer reizen kost geld. En tijd. Immers; de klok is de grootste vijand van groente en fruit.”
 

Gerelateerde artikelen