Banken blijven witwassen

Nederlandse en Europese banken negeren nog steeds EU-wetgeving. Nederland wast miljarden.

Europese banken voldoen nog steeds niet aan alle EU-wetgeving tegen witwassen en financiering van terrorisme. Vorig jaar werd Europa opgeschrikt door een reeks witwasonthullingen, waaronder bij ING. In Nederland wordt jaarlijks naar schatting 16 miljard euro witgewassen.

Het schort bij banken aan risicobeoordelingen, achtergrondonderzoek naar klanten en het rapporteren van verdachte transacties en activiteiten, maar ook aan de controle door de overheden hierop, blijkt uit een analyse van de Europese Commissie. “We hebben een structureel probleem bij het voorkomen dat het financiële systeem in de EU wordt gebruikt voor onwettige doeleinden. Dit probleem moet worden opgelost, en hoe eerder hoe beter”, zei EU-commissaris Valdis Dombrovskis van Financiële Stabiliteit in Brussel.

Volgens de commissie beschikt de EU over sterke wetgeving tegen witwaspraktijken maar worden de regels niet altijd effectief opgevolgd en door de lidstaten ook verschillend toegepast. Daar moet meer harmonie in komen, vindt Brussel. Het nonchalante optreden tegen de voortdurende, min of meer structurele witwasserij staat in schril contrast met de harde hand waarmee tegen bedrijfsslachtoffers van datahacks wordt opgetreden.

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen