‘Witwasonderzoek Rabobank VS verdiept zich’

Een jury in de Verenigde Staten buigt zich over de verklaringen die Amerikaanse medewerkers van Rabobank hebben afgelegd over mogelijke betrokkenheid van de bank bij witwassen. Er wordt gekeken of de aanklachten kunnen worden toegespitst op individuen. Dat zeggen ingewijden.

Justitie onderzoekt al drie jaar of Rabobank bewust signalen heeft genegeerd dat Mexicaanse drugsbendes de bank hebben gebruikt voor hun geldstromen. Aanklagers in San Diego en Washington hebben de afgelopen maanden meerdere medewerkers en oud-medewerkers gehoord over witwasverdenkingen bij vestigingen langs de Mexicaanse grens. Daarbij zouden onder meer verklaringen zijn afgelegd over enkele bestuurders van de bank.

Geen huidige of voormalige bankbestuurders zijn al in staat van beschuldiging gesteld, maar volgens twee bronnen vroegen de aanklagers onder meer naar hoe Stephen Byron en de inmiddels vertrokken Laura Akahoshi toezagen op verdachte transacties. Ook naar de rol van oud-topman van Rabobank in de VS Ronald Blok zou zijn gevraagd. Alle drie wilden niet reageren. De Rabobank zegt mee te werken met het onderzoek, maar doet geen inhoudelijke mededelingen.

De Amerikaanse autoriteiten hebben in vergelijkbare witwasonderzoeken met verschillende banken schikkingen getroffen, waaronder het Britse HSBC.

(ANP)

Gerelateerde artikelen