Wisselkoersen spelen Unilever parten

Unilever heeft in het derde kwartaal minder omzet behaald dan een jaar eerder.

De voedingsmiddelen- en wasmiddelenreus groeide in al zijn divisies, maar had wel last van negatieve wisselkoerseffecten.

De opbrengsten zakten met 4,8 procent tot 12,5 miljard euro. De activiteiten in Argentinië zijn daarbij buiten beschouwing gelaten, omdat de Argentijnse peso dit jaar zo hard onderuit ging dat ze anders een vertroebeld beeld op de prestaties zouden geven. De onderliggende omzetgroei, waarbij onder meer wisselkoerseffecten worden genegeerd, was 3,8 procent. Dat kwam doordat er meer werd verkocht en tegen hogere prijzen.

Analisten maakten zich enige zorgen over de ontwikkeling van Unilever, dat de laatste tijd vooral bezig leek met zijn uiteindelijk gestrande poging de bedrijfsstructuur te versimpelen. Daarbij zou het tweede hoofdkantoor in Londen worden geschrapt en de hoofdzetel alleen nog maar in Rotterdam zijn. Dat plan werd echter na forse druk van beleggers ingeslikt.

Topman Paul Polman liet eerder al weten nog altijd te geloven in het plan om te kiezen voor één hoofdkantoor, maar dat voornemen voorlopig in de ijskast te zetten. De positie van Polman zelf is door de onrust rondom de verhuizing naar Rotterdam volgens marktkenners onder druk komen te staan, maar het bedrijf ging bij de kwartaalpresentatie met geen woord in op de hele kwestie.

Unilever bevestigde zijn doelstelling van 3 procent tot 5 procent onderliggende groei van de opbrengsten voor het hele jaar. Ook de operationele marges en kasstroom verbeteren dit jaar, zo is de verwachting.

Gerelateerde artikelen