Winst uitkeren in combinatie met coronasteun toch mogelijk

Adecco, Atos en Daf keerden in het buitenland winst uit aan aandeelhouders.

Buitenlandse moederbedrijven van bedrijven die in Nederland veel loonsteun hebben ontvangen, keren voor honderden miljoenen aan winst uit aan aandeelhouders. Dat meldt de NOS op basis van een eigen inventarisatie. Van de 25 grootste ontvangers van de zogeheten NOW-regeling gaat het volgens de omroep in ieder geval om het Zwitserse moederbedrijf van uitzendbureau Adecco, het Amerikaanse moederbedrijf van vrachtwagenbouwer DAF Trucks en het Franse moederbedrijf van IT-bedrijf Atos.

Eerder bleek al uit stukken die de NOS had opgevraagd dat de overheid buitenlandse moederbedrijven in eerste instantie wilde verbieden om winst uit te keren als hun Nederlandse tak hier van publiek geld loonsteun heeft ontvangen. Na druk van het bedrijfsleven zag de overheid van zo’n verbod af, omdat een verbod ten koste zou gaan van werkgelegenheid. Deze buitenlandse moederbedrijven doen dus officieel niet iets wat niet mag.

DAF liet in een reactie weten dat de ontvangen loonsteun in Nederland is gebleven en wordt gebruikt voor het behoud van de werkgelegenheid. Dat hun buitenlandse moeder winst heeft uitgekeerd, vindt DAF een begrijpelijke keuze. “Het vertrouwen van aandeelhouders in de onderneming is belangrijk en daar hoort een stabiel dividendbeleid bij.”

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen