Winst en cashflow slinken bij zakelijke dienstverleners

Getroebleerde ondernemers besteden minder aandacht aan ESG.

Een derde van de zakelijke dienstverleners in de Benelux verwacht dat hun winst dit jaar lager uit zal vallen. Daarnaast rekent ook 22 procent op een vermindering van de cashflow. Ook verwacht een kwart dat zij in 2023 minder klanten zullen hebben.

Dit blijkt uit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Unit4, onder beslissers in de zakelijke dienstverlening van vierhonderd bedrijven in Europa en de Verenigde Staten. De onzekere economie zorgt er voor dat bedrijven medewerkers moeten laten gaan. Een op de drie zakelijke dienstverleners (32%) verwacht aan het eind van het jaar minder medewerkers te hebben.

Bedrijven grijpen de onzekere tijd aan om te innoveren, maar 39 procent geeft aan hierin geremd te worden door legacy systemen. Bijna twee op de vijf organisaties is van plan om hun finance & accounting tools de komende drie jaar naar een shared services model over te zetten.

Steeds vaker profileren zakelijke dienstverleners zich als een partner die ook maatschappelijk betrokken is. Een quick win op dit gebied wordt volgens 63 procent gevonden in het gebruik van duurzame energiebronnen. Toch zorgt de onzekere economie er ook voor dat 37 procent van de zakelijke dienstverleners hun ESG-strategie het laatste jaar minder aandacht heeft gegeven.

Gerelateerde artikelen