Winkels Coolcat verdwijnen toch

Het doek voor alle winkels valt alsnog. Coolcat gaat verder als webshop.

De stap van eigenaar Retail Beheer, die de kinder- en tienermodeketen onlangs uit faillissement kocht, betekent dat honderden mensen hun baan verliezen. Coolcat werd in maart failliet verklaard. Daarna volgde een doorstart, waar ook ondernemer en oud-eigenaar Roland Kahn bij betrokken was. Van de oorspronkelijke tachtig winkels in Nederland, zou Retail Beheer er 56 voortzetten.

Lees ook: Winkels voor twee miljard dupe van afschaffen dividendbelasting.

De nieuwe eigenaar koos er bij de doorstart al voor om het winkelpersoneel alleen maar tijdelijke contracten aan te bieden. Bij het in 1979 opgerichte Coolcat werkten voor het bankroet in totaal 1450 medewerkers, waarvan 1180 in Nederland.

Retail Beheer wil de webshop doorzetten onder de naam Coolcat Junior. Daar zal dan alleen nog maar kinderkleding worden verkocht, omdat die kleding online goed liep. De komende periode zal “substantieel” worden geïnvesteerd in onlineactiviteiten, die volgens het bedrijf ook in andere landen succesvol zijn.

Mogelijk nieuwe winkelketen

Er wordt daarnaast onderzocht of er met een deel van de winkels van Coolcat nog een andere, nieuwe keten opgezet kan worden. “Het gaat om een volledig nieuw concept, waarover wij nu nog niets kunnen melden. Dat geldt ook voor de omvang van de keten”, zegt directeur Jaco Scheffers.

Jaren rode cijfers

Coolcat raakte in de financiële problemen door moeilijke marktomstandigheden. Het bedrijf schreef al jaren rode cijfers. De warme en lange zomer van vorig jaar en de daaropvolgende zachte winter gaven het laatste zetje. “Ondanks de vele reorganisaties en herstelmaatregelen die binnen het bedrijf zijn getroffen, bleven de fysieke winkels de bedrijfsresultaten jarenlang negatief beïnvloeden”, aldus Scheffers.

Gerelateerde artikelen