Wijzigingen in de btw

Een overzicht van de nieuwe regels, vrijstellingen en (buitenlandse) tariefwijzingingen voor 2015, opgesteld door PwC.

Mini-One-Stop-Shop
Per 1 januari 2015 veranderen de plaats-van-dienst-regels voor telecommunicatiediensten, omroepdiensten en elektronische verrichte diensten. Deze diensten zijn vanaf 2015 belast in het land waar de afnemer woont of is gevestigd. Op dit moment worden deze diensten nog belast in het land waar de dienstverrichter is gevestigd. Om te voorkomen dat aanbieders van digitale diensten zich in iedere lidstaat moeten registreren voor de btw is een administratieve vereenvoudigingsregeling geïntroduceerd: de Mini-One-Stop-Shop (MOSS) regeling.

 

Btw-vrijstelling zorgaanbieders
Alleen aanbieders die geen winst beogen mogen nu gebruikmaken van de btw-vrijstelling voor het verplegen en verzorgen van in een inrichting opgenomen personen. Vanaf 1 januari 2015 gaat deze btw-vrijstelling ook gelden voor zorgaanbieders die wel winst beogen zoals bepaalde commerciële verpleeg- en verzorgingsinstellingen. Nu de invoering van het wetsvoorstel ‘Wet vergroten investeringsmogelijkheden in medisch-specialistische zorg’ in de Eerste Kamer is gestrand, is het nog af te wachten of deze maatregel wel per 1 januari 2015 in werking zal treden.

Paritaire dienstverlening en de koepelvrijstelling
Vanaf 1 januari 2015 zal de zogenoemde paritaire dienstverlening (bijvoorbeeld advies en ondersteuning aan werkgevers- en werknemersorganisaties) niet langer onder de btw-koepelvrijstelling vallen. De btw-koepelvrijstelling geldt voor diensten van samenwerkingsverbanden van vrijgestelde btw-ondernemers en/of niet-ondernemers. De vrijstelling voor deze dienstverlening wordt afgeschaft, omdat de overheid vindt dat de vrijstelling de concurrentieverhoudingen verstoort.

Printprijsregeling afgeschaft
De printprijsregeling vervalt vanaf 1 januari 2015. Door het afschaffen van de printprijsregeling moeten film- en videoleveranciers voortaan btw gaan voldoen over de vergoeding die ze werkelijk ontvangen in plaats van over de printprijs (0,34 euro per meter film of video). Voor ontvangers van films en video’s die de btw niet of niet volledig kunnen aftrekken, veroorzaakt het afschaffen van de printprijsregeling een hogere btw-kostenpost.

Btw-compensatiefonds overheden
Het compensatiefonds compenseert de btw op overheidshandelingen en niet-ondernemerstaken van gemeenten en provincies. Vanaf 1 januari 2015 komt er een plafond op het btw-compensatiefonds voor gemeenten en provincies. Het uitgangspunt voor het plafond is 3,1 miljard.
Bij de Hoge Raad loopt nog een procedure over het btw-compensatiefonds en het leerlingenvervoer.

Btw-tariefwijzigingen binnen Europa
Per 1 januari 2015 wijzigen een aantal landen de btw-tarieven. Zo wordt in Luxemburg het standaardtarief verhoogd van 15 naar 17 procent, het eerste verlaagde tarief van 12 naar 14 procent en het tweede verlaagde tarief van 6 naar 8 procent. In Duitsland vallen audioboeken vanaf 1 januari 2015 onder het verlaagde btw-tarief van 7 procent. Het btw-tarief wordt daarmee gelijkgetrokken met dat van geprinte boeken. Zie voor een overzicht van wijzigingen van de btw in het buitenland op de Gobalvatonline.

 

___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 

Gerelateerde artikelen