WHOA toegankelijker voor MKB

WHOA toegankelijker voor MKB
Complexe Wet Homologatie Onderhands Akkoord toegankelijker voor MKB door nieuwe samenwerking.

Zodra de coronasteunmaatregelen aflopen, krijgt het MKB in Nederland het zwaar. Diverse instanties verwachten dat het aantal faillissementen dan explosief stijgt. Een mogelijke uitweg voor ondernemingen in zwaar weer is de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). Hiermee is het mogelijk om een akkoord te bereiken met schuldeisers en aandeelhouders. TriFinance, Hermes Advisory en Nuijten & Nederpel zijn een samenwerking aangegaan om deze complexe wet toegankelijk te maken voor het MKB.

“We hebben ons gezamenlijk tot doel gesteld een noodhospitaal op te zetten waarbij ondernemingen worden ondersteund bij het saneren van hun schulden dan wel het ordentelijk buiten faillissement beëindigen van hun activiteiten,” zegt Pieter Christiaan van Prooijen, partner Hermes Advisory. “Door het proces zoals de WHOA voorschrijft voor een groot deel te automatiseren kan dit tijd besparen en kostenefficiënt gebeuren waardoor we een groot aantal ondernemingen kunnen ondersteunen.”

Naast juridische aspecten spelen ook economische en financiële vraagstukken een rol in de wetgeving. Door gebruik te maken van de WHOA kunnen ondernemers op een nette manier hun bedrijf beëindigen zonder dat er een faillissement wordt uitgesproken. Zij krijgen hierdoor niet te maken met de eventuele negatieve gevolgen van een faillissement. Door gebruik te maken van de WHOA kunnen ondernemers schuldenvrij de toekomst in en als de omstandigheden het toelaten hun ondernemerschap eenvoudiger weer oppakken.

“De coronacrisis zorgt ervoor dat de perspectieven voor veel ondernemers in het MKB op korte termijn niet goed zijn. Dankzij de samenwerkingsovereenkomst kunnen we hen een uitweg bieden en dienen we een maatschappelijk belang,” reageert Leon Harinck, leader Financial Management Services bij TriFinance. “Door een faillissement te voorkomen blijven ondernemers gespaard van een kostbaar juridisch traject waarin er alleen maar verliezers zijn.” Olav Nuijten van Nuijten & Nederpel voegt toe: “Het liquidatieakkoord onder de WHOA kan een oplossing zijn voor de problemen waar veel ondernemers in verkeren,”

De nieuwe WHOA-wetgeving treedt per 1 januari 2021 in werking. Ondernemingen kunnen in aanloop naar die datum voorbereidingen treffen door een concept liquidatieakkoord op te stellen om het gesprek aan te gaan met hun stakeholders.

Op de foto het tekenmoment, met van links naar rechts: Leon Harinck (TriFinance), Olav Nuijten (Nuijten & Nederpel), en Pieter Christiaan van Prooijen (Hermes Advisory).

(bron, foto: Trifinance)

Gerelateerde artikelen