‘Werkachterstand ING bedreigt bedrijfsvoering’

ING kampt in zijn thuislanden Nederland en Belgie met zulke grote achterstanden op het eigen werkprogramma dat het de bedrijfsvoering begint te bedreigen.

Dat staat in een intern document, dat ook rept van problemen met de IT-systemen, met name in België.

Door de achterstanden komt de 'license to operate' in gevaar, aldus de presentatie van augustus aan eigen managers in de Benelux, die deels in handen is van Het Financieele Dagblad. 

De achterstanden met het verwerken van een reeks aan problemen, waaronder die rond de naleving van de antiwitwaswetten, heeft een 'kritieke omvang' bereikt. Eerder deze week ontstond grote maatschappelijke en politieke ophef toen bekend werd dat ING een recordschikking van 775 miljoen moest betalen voor falende antiwitwassystemen.

In de hele Benelux telde ING vorig kwartaal 328 grote incidenten, waarvan twee 'kritiek'.

Update: Probleem bedrijfsvoering aangedikt
Peter Jacobs, de eindverantwoordelijke voor IT-systemen van de bank in Nederland, zegt de ernst van de interne presentatie over werkachterstanden overdreven te hebben. Om managers aan te sporen hun best te doen.

ING stelde in een interne presentatie dat de 'license to operate' in het geding zou komen door achterstanden, meldde het Financieele Dagblad vrijdag. Jacobs noemt die bewoording in een reactie op het FD-artikel “achteraf te sterk aangezet''. Maar ,,we wilden dat iedereen zich realiseerde dat dit onze hoogste prioriteit heeft''.

Een van de achterstanden betreft de IT in België. Die voldoet volgens Jacobs nog niet aan de interne risicoscore van ING. Hij stipt daarbij wel aan de bank strengere eisen hanteert zijn dan toezichthouders. Daar voldoet het bedrijf wel aan.

Gerelateerde artikelen