Wereldwijde standaard voor biodiversiteit stap dichterbij

biodiversiteit als risico
Overleg begint over 'grote update' van GRI Biodiversity Standard

Global Reporting Initiative (GRI) heeft een voorgestelde rapportagestandaard beschikbaar gesteld die tot doel heeft verantwoording af te leggen voor de impact die organisaties hebben op de natuurlijke wereld.

Er is een openbare commentaarperiode aan de gang voor het conceptontwerp van de herziene GRI-biodiversiteitsstandaard, waarbij feedback wordt gevraagd, zodat de definitieve standaard de wereldwijde best practice biedt voor transparantie over de biodiversiteitsimpact van organisaties.

Onderhandelingen over het VN-Verdrag inzake Biodiversiteit (COP15) gaan op 7 december in Montreal van start. Hier moet een nieuw actieplan voor biodiversiteit uitrollen. Dit plan kan er niet snel genoeg komen. Het Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES) heeft gewaarschuwd dat de biodiversiteit in elke wereldregio afneemt.

Wat dit onderstreept, is dat bedrijven geconfronteerd worden met enorme eisen, van meerdere stakeholders, om meer te doen om hun impact op de biodiversiteit te beoordelen, openbaar te maken en te verminderen. De exposure draft reageert op deze druk, voortbouwend op de laatste gezaghebbende inzichten en een grondige herziening van de 2016 Standard (GRI 304).

Het conceptontwerp staat open voor openbaar commentaar tot 28 februari 2023, waarna de ingediende feedback zal worden overwogen vóór een verwachte publicatiedatum voor de definitieve standaard in de tweede helft van volgend jaar.

Gerelateerde artikelen