‘Wereldwijd aanzienlijk meer investeringen in startups’

De wereldwijde investeringen in startups zijn in het tweede kwartaal van dit jaar aanzienlijk toegenomen ten opzichte van de eerste drie maanden van 2018.

In het tweede kwartaal werd voor een totaal bedrag van 70,8 miljard dollar in startups geïnvesteerd, een stijging van ruim 20 procent ten opzichte van de eerste drie maanden. In deze periode waren investeerders goed voor een bedrag van ruim 58 miljard dollar. Het aantal transacties nam echter aanzienlijk af, van 3.544 in het eerste kwartaal tot 3.108 in het tweede kwartaal. 

Dit blijkt uit de Venture Pulse, het kwartaalonderzoek van KPMG naar de wereldwijde investeringen in startups.

Megadeals in China
Vooral in Azië namen de investeringen aanzienlijk toe, van 20,5 miljard tot bijna 36 miljard dollar. Vooral in China waren investeerders actief. Acht van de tien grootste wereldwijde transacties in het tweede kwartaal vonden plaats in China. In de helft van de gevallen ging het om 'megadeals', investeringen van meer dan één miljard dollar, in Ant Financial, Weltmeister, Pinduoduo en Manbang Group. Met een bedrag van 14 miljard dollar is de investering in Ant Financial de grootste transactie ooit.

VS en Europa
Ook in de Verenigde Staten bleven de investeringen in startups aanzienlijk met als uitschieter de financiële injectie van 2 miljard dollar voor Faraday Future. In Europa werd in het tweede kwartaal minder in startups geïnvesteerd. De investeringen liepen terug van 6,1 miljard tot 5,6 miljard dollar. En ook het aantal transacties daalde aanzienlijk, van 776 in het eerste kwartaal tot 631 in het tweede kwartaal.

Investeringen in landbouwtechnologie in de lift
De investeringen in nieuwe landbouwtechnologieën zijn in het tweede kwartaal fors toegenomen. “Investeerders gaan in toenemende mate op zoek naar het financieren van oplossingen voor het probleem van de voedselveiligheid en de behoefte aan meer voedsel door de snelgroeiende wereldbevolking”, zegt Daniël Horn van KPMG Partnerships & Alliances. “De belangstelling groeit omdat de verbeterde technologie landbouwers in staat stelt om hun oogsten beter te voorspellen, te beheersen en bovendien aanzienlijk te vergroten.”

“Durfinvesteerders zijn vooral geïnteresseerd in nieuwe technologieën die zorgen voor schaalvergroting, verduurzaming en meer voorspelbaarheid in een sector die veel last heeft van de klimaatverandering en schommelingen op de markt. Vorig jaar alleen al werd voor een bedrag van 1,7 miljard dollar geïnvesteerd in nieuwe landbouwtechnologie. En dit jaar staat de teller al op 480 miljoen dollar en 55 transacties met investeringen in onder meer AgriProtein, Edico Genome, ConCenric en PrecisonHawk.”

Steeds meer oog voor automobielsector
De investering van 2 miljard dollar in Faraday Future is volgens Horn tekenend voor de opwinding die er is ontstaan over nieuwe technologieën die ontwikkeld worden voor de automobielsector. “In het eerste kwartaal werd ook al 1,5 miljard dollar in dit bedrijf geïnvesteerd. Investeerders krijgen steeds meer oog voor nieuwe technologieën voor zowel elektrische auto's als zelfrijdende voertuigen. Bovendien kijkt nagenoeg iedere traditionele autofabrikant naar de mogelijkheden die er voor zelfrijdende auto's op de markt komen, hetzij qua technologie hetzij qua voertuigbeheer.”

“Vooral investeerders als Softbank zijn heel actief in de sector en investeren in een aantal marktleiders tegelijkertijd. Softbank bijvoorbeeld investeert zowel in Uber, Didi, Grab als Ola. Deze strategie stelt het bedrijf in staat om in een aantal belangrijke markten samenwerking tussen concurrenten af te dwingen en in andere markten de concurrentie verder op te voeren.”

Gerelateerde artikelen