Wereldwijd 16% minder beursgangen in 2016, alle ogen gericht op 2017

Het ondernemers- en beleggersvertrouwen is gedurende het hele jaar 2016 op de proef gesteld door verhoogde politieke en economische onzekerheid op mondiaal niveau. Als gevolg hiervan daalde het aantal beursgangen wereldwijd in 2016 ten opzichte van 2015 met 16 procent tot 1.055 en nam het opgehaalde kapitaal af met 33 procent tot 132,5 miljard USD.

Ook het volume aan megadeals (beursgangen met een opbrengst van meer dan 1 miljard USD) daalde, van 35 in 2015 tot 21 in 2016. In Nederland gingen vijf ondernemingen naar de beurs, 2 minder dan in 2015. Er werd 54 procent minder kapitaal opgehaald dan in 2015. 

Dit blijkt uit het kwartaalverslag van EY, Global IPO Trends: 2016 Q4.

René Coenradie, IPO Leader EY Nederland: “2016 werd gekenmerkt door een aantal onverwachte wereldwijd politieke en economische ontwikkelingen. Het marktsentiment hield dit jaar weliswaar stand bij, maar de markten zullen ook in 2017 onder druk blijven staan gezien de sluimerende onzekerheid rond de toekomstige inrichting van de Europese Unie, het beleid van de nieuwe Amerikaanse president en zorgen over de groeivertraging in China”. 

Nederlandse en Europese beursgangen gedaald
In 2016 gingen vijf ondernemingen naar de beurs op Euronext Amsterdam, te weten:
– ASR (één van de megadeals van meer dan 1 miljard USD)
– Philips Lighting
– Basic-Fit
– Sif 
– Takeaway.com

Zij haalden gezamenlijk 3,2 miljard USD op. Dit is een daling ten opzichte van 2015 van 54 procent, toen 6,9 miljard USD met zeven nieuwe noteringen op Euronext Amsterdam werd opgehaald. ABN AMRO was toen de grootste met 4 miljard USD. Verder gingen in 2016 drie Nederlandse ondernemingen naar buitenlandse beurzen. Merus naar Nasdaq, Patheon (een dochteronderneming van Koninklijke DSM) naar NYSE en Shop Apotheke Europe naar Deutsche Börse.

Activiteit op Europese beurzen daalde met 36 procent in IPO-volume en er werd 49 procent minder kapitaal opgehaald ten opzichte van 2015. Coenradie: “In 2016 was het hollen of stilstaan op de Europese IPO-markt. Mondiaal gezien bevinden we ons in een overgangsperiode, waardoor risico's moeilijker te voorspellen zijn en de groeivooruitzichten een uitdaging vormen. En hoewel de pijplijn zich weer aan het vullen is, zullen ondernemingen in 2017 er op uit zijn om flexibiliteit te behouden door vast te houden aan een multitrack financieringsstrategie en alle opties voor de financiering van innovatie en groei open te houden.”

De regio Azië-Pacific domineert de mondiale IPO-activiteit
Azië-Pacific was in 2016 het epicentrum van de mondiale IPO-activiteit, met 54 procent van het wereldwijd opgehaalde kapitaal en 60 procent van het mondiale IPO-volume. Hierdoor won de regio gemeten naar het aantal deals voor het derde achtereenvolgende jaar marktaandeel. 

Bij in totaal 638 IPO's werd 71,5 miljard USD aan kapitaal opgehaald, respectievelijk 6 en 21 procent minder dan in 2015, dat een uitzonderlijk eerste half jaar kende, vooral in China. Zes van de tien mondiaal gezien grootste IPO's vonden plaats op beurzen in de regio Azië-Pacific, waarbij China fungeerde als de machinekamer van de regionale IPO's en in 2016 's werelds meest actieve IPO-markt was, met 331 IPO's waarbij 46,2 miljard USD werd opgehaald. 

Positieve vooruitzichten voor 2017, ondanks aanhoudende onzekerheid
Ondanks een groot aantal onverwachte geopolitieke gebeurtenissen in 2016 is de reactie hierop in de financiële markten tot dusver veel positiever dan velen hadden voorspeld. Veel aandelenmarkten zijn tot nieuwe hoogten gestegen, de volatiliteit is gedaald en de koers-winstratio's hebben de weg omhoog gevonden. Dit zijn positieve signalen voor 2017.

Planon en SAP tillen samen vastgoed- en facility management naar een hoger plan en besteden daarbij in het bijzonder aandacht aan duurzaamheid. Dit vereist naadloze integratie, borging van compliance, toegang tot slimme inzichten via IoT en het automatiseren van beheer. Integreer nu uw SAP ERP-oplossing met software voor vastgoedbeheer.

Gerelateerde artikelen