Weinig grote fusies en overnames in energiesector

Anders dan in Nederland waren er op mondiaal niveau het afgelopen jaar amper grote fusies en overnames in de energiesector. In plaats daarvan richtten bedrijven zich meer op kleine transacties. Ondanks dat er relatief veel beweging in de markt was daalde echter ook het aantal transacties vorig jaar met bijna een kwart (24%) vergeleken met 2008.

Dit blijkt uit de jaarlijkse ‘Power Deals review’ van PricewaterhouseCoopers. De transactiewaarde daalde in 2009 naar 131,1 miljard dollar in vergelijking met 233,2 miljard dollar een jaar eerder.

In de top-10 van grootste transacties staan de Nederlandse energiebedrijven Essent (overgenomen door het Duitse RWE) en Nuon (overgenomen door het Zweedse Vattenfall) op respectievelijk de tweede en derde plaats.

Voor het tweede jaar op rij domineerde Europa de wereldwijde transactiemarkt. Zeven van de tien grootste wereldwijde transacties kenden zowel een Europese koper als bieder. De Europese transactiemarkt was in waarde goed voor 60% van de totale transactiemarkt. Toch was er een waardedaling in alle segmenten van de Europese branche waarneembaar. De waardedaling in het duurzame segment was met 14% opvallend klein. Het aantal transacties waarbij niet-duurzame en andere elektriciteitsbedrijven betrokken waren daalde ondanks de vele kleine transacties met 8%.

Jeroen van Hoof, partner en industrieleider van de energiegroep van PricewaterhouseCoopers: ‘De West-Europese markt is in een gevorderd stadium van consolidatie. Dit kan echter een springplank creëren voor grotere, wereldwijde ambities. Ook is de Oost-Europese markt nog niet verdeeld en neemt de interesse van bijvoorbeeld Chinese spelers toe. In Europa zullen verder naar verwachting nog meer transacties rond desinvesteringen in netactiviteiten plaats vinden.’

Azië en Zuid-Amerika
Azië en Zuid-Amerika groeiden in het wereldwijde aandeel transacties waarbij een niet-duurzaam energiebedrijf was betrokken. Een kwart van de wereldwijde waarde van de fusie- en overnamemarkt was gericht op een Aziatisch of Zuid-Amerikaans bedrijf en biedingen uit deze regio op andere bedrijven besloegen op hun beurt 27% van het wereldwijde totaal. Het aantal Noord-Amerikaanse transacties daalde scherp. Het aantal biedingen op bedrijven uit de regio daalde met 42% en het aantal biedingen dat door Noord-Amerikaanse bedrijven werd gedaan daalde met 32%.

Gerelateerde artikelen