Waterstofvliegtuig in de maak bij Fokker

De roep om schone vliegtuigen leidt tot innovatie in 2035.

Het Nederlandse bedrijf Fokker Next Gen werkt aan een compleet nieuwe Fokker op waterstof, die in 2035 op de markt moet komen. Afgelopen jaren bleek de ontwikkeling van een nieuwe Fokker lastig, maar de roep om CO2-neutraal vliegen biedt nieuwe mogelijkheden, zegt directeur Juriaan Kellermann tegen het Nederlands Dagblad. “De kansen waren niet eerder zo groot.”

Wanneer alles volgens planning verloopt, moet in 2035 – een kleine veertig jaar na het faillissement van het Nederlandse Fokker – een nieuw vliegtuig van de band rollen dat is ontwikkeld en geproduceerd in ons land. En waar vliegtuigen nu nog kerosine verstoken en veel CO2 de lucht inblazen, vliegt deze nieuwe Fokker op waterstof en kan het passagiers CO2-neutraal door Europa vervoeren.

Een té ambiteus plan? Nee, zegt Juriaan Kellermann van het bedrijf Fokker Next Gen die de plannen voor het nieuwe toestel uit de doeken doet. Hij denkt dat het mogelijk is, ook al zijn er miljarden euro’s nodig van investeerders om het plan van de tekentafel verder te brengen naar een productielijn die uiteindelijk 150 toestellen per jaar aflevert. “Wij denken dat het realistisch is.”

(ANP)

Gerelateerde artikelen