‘Wat mis gaat bij één bank, raakt de hele sector’

De strafvervolging van oud-topman Ralph Hamers van ING doet het imago van de bankensector geen goed.
De strafvervolging van oud-topman Ralph Hamers van ING doet het imago van de bankensector geen goed.

Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) herhaalde een eerdere boodschap met die strekking naar aanleiding van de beslissing van het gerechtshof in Den Haag om Hamers te vervolgen.

Buijink geeft aan kennis te hebben genomen van de beslissing om Hamers te vervolgen. Het Openbaar Ministerie zag bij de schikking eerder geen reden personen te vervolgen. “ING heeft indertijd in de Tweede Kamer en in de pers erkend dat het fouten heeft gemaakt en tekort is geschoten. Zelf heb ik al eerder gezegd dat wat bij één bank mis gaat, de reputatie van de sector raakt”, aldus Buijink.

De NVB benadrukt dat de strijd tegen het witwassen een hoge prioriteit voor banken heeft. In Nederland houden ruim 8000 bankmedewerkers zich fulltime bezig met de screening van klanten en het monitoren van het betalingsverkeer. Om witwassen uit te bannen, is volgens de NVB ook intensieve publiek-private samenwerking nodig. “We zijn blij dat het kabinet daar met het Plan van aanpak witwassen ook vol op in zet”, aldus Buijink.

Toezichthouder De Nederlandsche Bank benadrukt dat de kwestie die nu speelt er een is tussen ING, Hamers en het OM. Minister Wopke Hoekstra van Financiën wilde niks zeggen over de vervolging van Hamers.

Gerelateerde artikelen