Wat beheerst de controller van morgen?

Wat beheerst de controller van morgen?
De zeven belangrijkste aandachtsgebieden voor de controller die ook morgen nog mee wil doen.

Door Bouko de Groot.

Het controllersvak wordt er niet makkelijker op, verandering is continu. Maar wat zijn de belangrijkste aandachtsgebieden en hoe kunnen we die beheersen? Dit zijn de zeven belangrijkste, volgens de verzamelde expertise van de docenten van Alex van Groningen:

1. Digitaliseer door

De controller is de verschaffer van informatie in een organisatie. Het management moet op de geleverde informatie kunnen vertrouwen. De controller zal moeten waarborgen dat er één waarheid bestaat van zowel financiële als niet-financiële data. Finance zal veel meer datagedreven functioneren waarbij data-analytics of zelfs predictive analytics de norm zal worden voor rapportages en analyses. Door processen te centraliseren zijn deze eenvoudiger te beheersen omdat het beheer op één locatie kan plaatsvinden.

2. Be agile

Een agile organisatie is zich bewust van hoe de onderneming waarde genereert, is alert op bedreigingen in de markt en is continu op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Zo’n organisatie kan snel strategieën ontwikkelen en deze snel implementeren. Om de organisatie te helpen agile te zijn, zullen de finance operaties zeer soepel moeten verlopen. Alleen dan zal de financiële functie in staat zijn om middelen voortdurend opnieuw toe te wijzen daar naar waar rendementen of vooruitzichten het beste zijn.De controller heeft een sleutelrol om de agile finance-functie te helpen ontwikkelen.

3. Innoveer meer

Het traditionele managementmodel heeft zijn langste tijd gehad. De finance professional van nu moet ook meerwaarde creëren, niet alleen maar kosten snijden. En daarin maken kenniswerkers het verschil. Investeer daar dus in. Laat ze renderen in flexibele organisaties die in no time samenwerkingen intern en extern aan kunnen gaan. Geef ze de vrijheid en beknot hen niet met KPI’s. Dat betekent ook een andere leiderschapsstijl, die veel minder gericht is op hiërarchie.

4. Omarm disruptie

De Wet van Moore regeert maar door: computerkracht verdubbelt ieder jaar. Moore geldt ook voor alle gedigitaliseerde technologieën: blockchain, biotechnologie, 3D-printing, robotics, kunstmatige intelligentie, enzovoort. Wanneer die technologieën ook nog gaan convergeren, heb je helemaal een recept voor disruptie. Als finance professionals moet je voorkomen dat je verrast zal worden door de gevolgen van deze versnelling.

5. Help beter beslissen

De kerntaak van controllers is zorgen dat mensen in organisaties de best mogelijke beslissingen voor het bedrijf nemen vanuit bedrijfseconomisch perspectief. Maar hoe nemen mensen eigenlijk beslissingen? Volgens Daniel Kahneman, Nobelprijswinnaar voor de economie, zijn mensen geen puur rationele wezens, maar hebben ze vaak hulp nodig om meer accurate oordelen te vormen en beslissingen te nemen. Zelfs wanneer je bekend bent met deze illusies is het lastig ze compleet te elimineren. Het is echter gebleken dat je dit bij een ander persoon wel behoorlijk adequaat kan doen. Daarin is een taak weggelegd voor controllers.

6. Duw duurzaamheid

De maatschappij eist steeds meer verantwoordelijk gedrag van organisaties ten opzichte van natuur en samenleving. De controller kan hierin een belangrijke rol spelen, door waarden inzichtelijk te maken. Ook de overheid zal meer eisen aan het bedrijfsleven gaan stellen en regels gaan opleggen. Het is wachten op de audit van verstrekte duurzaamheidsinformatie, en op boetes voor wie hier niet aan voldoet. Bedrijven die hier nu niks mee doen, zullen straks afgestraft worden door klanten, ketenpartners en overheden. De controller is perfect geëquipeerd om dit risico om te buigen in een kans voor positieve verandering.

7. Snap de bedrijfscultuur

Het is een illusie om te denken dat je alles in control kan hebben, vooral iets ongrijpbaars als bedrijfscultuur. De bekende leiderschapsgoeroe Peter Drucker zei ooit al: “Culture eats strategy for breakfast.” Als cultuur botst met control, dan wint cultuur. Wat controllers kunnen doen om hier meer grip op te krijgen, is de DNA-string van hun organisatie in kaart brengen. Zijn ze proces- of resultaatgericht? Focussen ze zich vooral op mensen of op taken? Wanneer zij meer bewustzijn creëren over hun cultuur, wordt het mogelijk een culturele transformatie te realiseren.

Om op elk van deze zeven punten dieper in te gaan, hebben we een speciale whitepaper opgesteld. Die is hieronder te downloaden.

  • Lees ook: Zo beslis je beter
    De vier stappen om als controller betere beslissingen te (helpen) nemen en missers te voorkomen.
Gerelateerde artikelen