Wankelende cryptobank Silvergate heft zichzelf op

Druk van toezichthouders en zwakke markt breken het bedrijf op.

De Amerikaanse bank Silvergate, die veel diensten aanbood met cryptomunten, heft zichzelf op. Die beslissing volgt op maanden van financiële problemen. Klanten krijgen hun bij de bank aangehouden tegoeden volledig terugbetaald, belooft de financieel dienstverlener.

“Gezien de recente ontwikkelingen in de sector en op het vlak van regelgeving, vindt Silvergate dat een ordelijke sluiting van de bankactiviteiten de beste keuze is voor de toekomst”, verklaarde het bedrijf.

De val van Silvergate volgt op toenemende druk van toezichthouders en een strafrechtelijk onderzoek naar de zaken die het bedrijf deed met cryptobeurs FTX en handelshuis Alameda, allebei opgericht door Sam Bankman-Fried. Hij wordt nu verdacht van fraude met klanttegoeden.

Het in 1988 opgerichte Silvergate begon als kredietverstrekker voor klanten uit de industrie, maar begon vanaf 2013 klanten te werven die handelden in cryptomunten zoals de bitcoin. Daarmee trok de bank grote tegoeden aan, die konden worden gebruikt voor traditionelere beleggingen.

Maar na het omvallen van FTX haalden veel klanten hun cryptotegoeden weg bij Silvergate. Daarmee werd Silvergate gedwongen om veel van de eigen beleggingen tegen forse verliezen te verkopen, wat de financiële positie uitholde.

Door die problemen raakte Silvergate ook verder geïsoleerd. Coinbase, een van ’s werelds grootste platformen voor handel in cryptomunten, verklaarde eerder deze maand geen betalingen van of naar Silvergate meer te accepteren. De opheffing van Silvergate heeft geen gevolgen voor de tegoeden van klanten bij Coinbase, meldt dit bedrijf nu.

(ANP)

Gerelateerde artikelen