Waarom standaard accounts payable automatisering niet genoeg is

Hoe kunnen organisaties profiteren van AI om financiële processen te optimaliseren

In een wereld waarin automatisering essentieel is, moeten en kunnen organisaties profiteren van AI om financiële processen te optimaliseren. Terwijl standaard AP-automatisering waardevol is, wordt autonome AP gezien als de volgende stap voor een naadloze en geavanceerde benadering van financiële automatisering. Maar hoe moeten CFO’s en hoger financieel management dat aanpakken?

In shared services en organisaties in het algemeen heerst er al jaren een behoefte aan automatisering. Het GBS en Shared Services State of Industry Report 2022 onthulde dat 81% van de mensen binnen shared services, end-to-end automatisering vorig jaar als een topprioriteit beschouwden. Financiële processen, zoals procure-to-pay en order-to-cash, werden als de belangrijkste aandachtsgebieden genoemd. De wereldwijde pandemie heeft deze drive alleen maar versneld.

De cijfers van de Global State of AP Automation Survey 2021 laten zien dat deze behoeften niet in hetzelfde tempo worden ingevuld . Amper 9% van de bedrijven had in 2021 hun AP-processen volledig geautomatiseerd, terwijl 52% slechts gedeeltelijke automatisering had geïmplementeerd. Velen worstelen dus met een volledige overgang, met als gevolg dat er veel gedeeltelijke automatisering ontstaat. Dit betekent dat er ook nog steeds handmatige gegevensinvoer bestaat, wat tijdsverlies en verhoogde foutenpercentages onvermijdbaar maakt.

Bovendien is de werkdruk na de pandemie zodanig toegenomen dat 24% van de financieel professionals vreest dat het hun collega’s te veel wordt en hierdoor gaan vertrekken, onder andere door de nieuwe uitdagingen die thuiswerk met zich meebracht. Deze trend stelde de huidige vorm van manueel crediteurenbeheer in vraag. Een grondig automatisme binnen processen vormt ook hierin een cruciale oplossing.

De opkomst van autonome AP

Een veelbelovende tegenstroming van standaard AP automatisering is de opkomst van autonome AP. Een autonome AP heeft tenminste dezelfde voordelen: zo kan het kosten verminderen, de efficiëntie verbeteren en real-time inzichten bieden in financiële processen.

Wat is dan het verschil? Autonome AP maakt gebruik van AI-technologie om facturen autonoom te verwerken. Deze zelflerende technologie helpt ongestructureerde gegevens in documenten om te zetten in bruikbare informatie. Hierdoor kan je meer tijd besparen, fraude bestrijden en operationele risico’s nog verder minimaliseren.

In tegenstelling tot standaard automatiseringssystemen vereist autonome AP dus geen menselijke tussenkomst en leert het continu met elke verwerkte factuur, dankzij machine learning. Dit geeft AP-afdelingen diepgaand inzicht in betalingsprocessen en helpt fouten, zoals dubbele betalingen, te voorkomen.

Conclusie

In een wereld waarin verregaande automatisering essentieel is geworden, moeten organisaties van de voordelen van AI profiteren om hun financiële processen te optimaliseren.

Terwijl standaard AP-automatisering wel degelijk zijn waarde heeft bewezen, is het slechts het begin van wat de toekomst te bieden heeft. Het is tijd om de volgende stap te zetten en autonome AP in te zetten voor een naadloze en geavanceerde benadering van financiële automatisering. Lees meer in onze Medius blog: How AI is transforming the world of finance with AP Automation.

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen.

Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


 

Gerelateerde artikelen