Waarom de doorstart van Lightyear uitblijft

Zeggenschap over het intellectueel eigendom houdt de boel op.

De failliete autobouwer Lightyear ligt nog altijd plat, hoewel er volop belangstelling voor is. De grootste hobbel is het intellectueel eigendom van de maker van elektrische auto’s met zonnepanelen. Daar hebben eerdere investeerders in het grotendeels failliete Lightyear recht op en dat zit een doorstart in de weg, zegt curator Aalbersberg.

“Al drie weken zitten we in een soort twilight zone. Daar moeten we nu uitkomen en daar hebben we eerst acht miljoen euro voor nodig, en later 40 miljoen of 45 miljoen”, zegt hij tegen BNR. Doel is om een prototype van een nieuw model van de elektrische auto, de Lightyear 2, op de weg te krijgen. De miljoenen zouden dan moeten aantonen dat het de investeerders menens is.

Aalbersberg stelt dat intellectueel eigendom van Lightyear, dat elektrische auto’s met zonnepanelen ontwikkelde, op dit moment in onderpand is bij eerdere investeerders zoals het overheidsvehikel Invest-NL. Dat zit een doorstart in de weg. Eerder berichtte RTL Nieuws over hetzelfde probleem.

Lees ook: CFO Laurens Weers stapte over van Lightyear naar PhotonDelta: “Het is een dubbel gevoel dat ik er nu niet ben voor oud-collega’s.”

Gerelateerde artikelen