Waardering voor ondernemerschap

fallback
De genomineerden voor de Dag van de Overname zijn bekend. We belden een aantal van hen voor een eerste reactie. Onder meer Oswald Coene, CEO van Koning & Hartman. 'Ik zie het als een waardering voor het ondernemerschap dat we als gezamenlijk team hebben laten zien.'

Naam: Marc Staal
Functie: Managing Director ABN AMRO Capital
Genomineerd voor: Best Buy Out
Op één dag de buy out van IMCD en van Roompot afronden in het kantoor van Allen & Overy. Dat betekende tot diep in de nacht pendelen tussen twee aparte kamers. Bijzonder genoeg, ook voor Marc Staal. Maar de buy out die er bovenuit steekt is die van het internationale familiebedrijf Borstlap. ‘Grote en goede transacties’, kwalificeert Staal. ‘2005 is een goed jaar voor ons. We plukken nu de vruchten van onze strategie waarin we ons concentreren op controlled buy outs in het middensegment.’ Staal voerde maar liefst voor 1 miljard euro aan transacties uit.

Naam: Eddie Meijer
Functie: advocaat / partner / lid van de board bij Houthoff Buruma
Genomineerd voor: Best M&A Lawyer
Meijer draait al jaren mee in de M&A-wereld. Hij heeft het werkveld zien veranderen. Waren midden jaren tachtig nog drie A4-tjes voldoende om een deal op papier te zetten, nu bevat een overnamecontract al gauw duizenden pagina’s. ‘Mijn gevoel is dat het bij het opstellen van die contracten en de waardering tegenwoordig minder om het eigen vermogen van de gekochte onderneming gaat en meer en meer om af te dekken van de vraag of je een kat in de zak koopt.’ Meijer kan zijn eerste openbare bod 17 jaar geleden nog precies herinneren: chocoladefabriek De Baronie. ‘Toen moest je de toonderstukken nog thuis ophalen bij de mensen. Dat is niet meer voor te stellen.’ Met pakweg twintig deals, waarvan vele voor private equity partijen, is het een druk jaar geweest voor Meijer.

Naam: Oswald Coene
Functie: CEO van Koning & Hartman
Genomineerd voor: Best Buy Out
Coene verzelfstandigde Koning & Hartman uit Getronics. Volgens hemzelf een echte, gezonde, klassieke, Hollandse management buy out. ‘Daar zijn er niet zoveel van’, aldus Coene. Daarbij viel het op dat niet een private equity partij de lead nam, maar Coene zelf. ‘Daar moesten de investeerders in het begin wel even aan wennen’, zegt de topman. Hij vindt het erg leuk om juist om die reden genomineerd te zijn. Het pure ondernemerschap, dat soms nog maar moeilijk in te vinden in Nederland. ‘Zeker in de technologiesector die de nodige klappen heeft gehad en aan het herstellen is. Langzamerhand gaat het beter in de sector en komen er ruimere mogelijkheden.’ De nominatie is daar een weerspiegeling van.

Gerelateerde artikelen