Waardeloze cryptomunten moeten gereguleerd worden

Risico om alles te verliezen is groot bij gebrek onderliggende waarde.

Cryptomunten hebben geen onderliggende waarde, waardoor beleggers in digitale munten hun inleg volledig kunnen verliezen. De handel in cryptomunten moet daarom gereguleerd worden. Dat stelt president Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB).

Ze maakt zich zorgen over mensen die investeren in crypto’s zoals bitcoins zonder de risico’s te begrijpen en alles kunnen verliezen. Er is geen onderliggende waarde van die munten om als “veilig anker” te dienen, stelt Lagarde die in het verleden al vaker kritiek heeft geuit op crypto’s.

Ze zei verder zelf geen crypto’s te bezitten, maar dat wel een van haar zoons belegt in digitale munten, tegen haar advies in. Ze kan hem niet tegenhouden omdat hij een vrij man is, stelt Lagarde, maar ze houdt crypto’s wel scherp in de gaten.

De laatste tijd is er veel onrust bij de handel in crypto’s, met flinke waardedalingen. Een andere bestuurder van de ECB zei onlangs dat digitale munten een soort “Wilde Westen” zijn. Hij trok ook vergelijkingen tussen digitale munten en de financiële crisis van 2008.

(ANP)

Gerelateerde artikelen